ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ СИЛВИЕ КОВЈЕНИЋ

31 мај 18
Прочитано 247 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Из Центра за културу Ковин позивају на отварање  изложбе уметнице Силвие Ковјенић, под називом „Квадрати: Мерна јединица за замишљену површину између“, у уторак, 5. јуна у 19.30 (галерија).
Из Центра за културу Ковин позивају на отварање  изложбе уметнице Силвие Ковјенић, под називом „Квадрати: Мерна јединица за замишљену површину између“, у уторак, 5. јуна у 19.30 (галерија).
Силвиа Ковјенић рођена је 1976. у Јужноафричкој Републици. Живи и ради у Београду. У периоду од 2004-2006. школовала се на Уметничкој академији у Диселдорфу, Немачка, као гостујући студент. Члан је УЛУПУДС-а од 2004. Учествовала је на око 50 групних изложби у земљи и иностранству.
Поставка ће красити простор ковинске Галерије од 5. до 16. јуна 2018. године.
О изложби
(Љубица Јелисавац Катић)
Квадрат је једна од најзаступљенијих форми-знакова рационалне и трансрационалне сфере креативног изражавања. У авангардној уметности, квадрат је, с једне стране са функционализмом Баухауса и с друге са Маљевичем, који је осећај поимао као најстварнију садржину, представљао темељ нових погледа на реалност и потребе човека 20. века. 
У веку интермедијског усијања, следећи циклусе: ,,Звуци линије” и „Звуци боја”, најновија серија радова Сyлвие Ковјенић подразумева квадрате као ,,мерне јединице’’ за испитивање структурних односа у оквиру различитих медија изражавања и кроз то, превасходно, истраживање простора у и изван артефакта. Сyлвиин уметнички сензибилитет за рафинирано, али и елементарно и динамичко сада се испољава унутар композиција, код којих је тежиште, у односу на претходне радове, померено више на материју и ,,димензије празнине’’ него на боју и симбол. Оно што препознајемо као константу јесте стални захват и кретање кроз материјале, извесно пуњење и пражњење одређених образаца у материјалима, који јој, заправо, сами по себи, пружају почетни импулс за рад.
Мултиплицирањем модула квадрата уметница се приближила још аутономнијем моделу комуникације и њој, уобичајено, метафизичком - подстакнутом сада и металик тоновима. Очита је страст с којом Ковјенић приступа грађењу својих зидних објеката - инсталација, хладних и топлих партија, екстатичних површина, и њихових опозита, са исходом тек у галеријском простору, уз одређене светлосне и просторне услове. 
У оквиру модуларних геометријских композиција, остварен је један савремени вид пиктурално експресивне апстракције, са рељефним ефектом у монохромним квадратним пољима засићеним акрилном пастом, покренут по дубини како огољеним сегментима тако и апликацијама. У контрапункту овим радовима су цртежи калиграфских квалитета, својеврсног споја с једне стране дисциплинованог, строгог линеаризма, компатибилног конституцији мреже од поцинковане жице као основе објектима, и, с друге стране, контролисане гестуалности која резултује убедљивом спонтаношћу и асоцијативношћу. Употребом акрилних глитера и сликарских фломастера уметница обезбеђује склад оштрог и прецизног са меким, сновиђајним и светлуцавим.
У егзекуцији са материјалима испостављају се међупростор, очигледан или наслућујући, како и сам наслов сугерише, и једно испуњење, као код дисања, приликом рада сходно осећају и унутрашњој, упорној сугестији да се истраје и искорачи у ,,замишљену површину између’’.

КАЛЕНДАР

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ВРЕМЕ

Углавном облачно

1°C

КОВИН

Углавном облачно

Влажност: 96%

Ветар: 11.27 km/h

  • 11 Дец 2018

    Showers 5°C 0°C

  • 12 Дец 2018

    Snow Showers 5°C 0°C