,,ЈАКШИЋИ“ КОД ПОБРАТИМА У СЛОВЕНИЈИ

08 окт 18
Прочитано 349 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Посредством панчевачког Удружења Словенаца "Логарска долина", односно њихове подружнице у Ковину Основна школа „Ђура Јакшић“ из Ковина збратимила се са Основном школом „Велика долина“ из истоименог места у близини Брежица у Словенији. Пролетос је делегација словеначке школе боравила у Панчеву и Ковину, а прошле недеље реализована је и прва посета у којој је било двадесетак ђака и неколио наставника, подсећа Јосип Вебер, председник „Логарске долине“, који је такође боравио у Словенији.
Посредством панчевачког Удружења Словенаца "Логарска долина", односно њихове подружнице у Ковину Основна школа „Ђура Јакшић“ из Ковина збратимила се са Основном школом „Велика долина“ из истоименог места у близини Брежица у Словенији. Пролетос је делегација словеначке школе боравила у Панчеву и Ковину, а прошле недеље реализована је и прва посета у којој је било двадесетак ђака и неколио наставника, подсећа Јосип Вебер, председник „Логарске долине“, који је такође боравио у Словенији. Он каже да су се домаћини у Великој долини својски потрудили да дочекају ђаке из Ковина и приреде им веома богат и разноврсан културни и спортски програм током тродневне посете. Том приликом су ученици из Ковина приредили игроказ на српском језику „Волимо Словенију“ чиме су учествовали у манифестацији „Дан језика“ који се обележава у свим словеначким школама, а Ковинцима је припала част да ове године промовишу српски језик у тој школи.  Директорка школе "Ђура Јакшић" из Ковина Иванка Момиров рекла је да је ова посета била од великог значаја за ђаке и наставнике из Ковина који су овом посетом стекли једно ново искуство и стекли нове пријатеље, а да ће се сарадња свакако наставити на обострано задовољство. Ученици и наставници из Велике долине прихватили су позив за долазак у Србију, и на пролеће ће доћи у узвратну посету Ковину. Путовање ђака у Словенију помогла је Општина Ковин.
Из „Логарске долине“ су нам послали и скен текста објављеног у „Панчевцу“ о посети Удружења и братимљењу школа из Словеније и Србије, као и фотографије. Додатно, слике су стигле и из школе „Ђура Јакшић“, а у наставку прочитајте о њиховим утисцима из Словеније, које преноси наставница Маша Вулетић:
,,Дан језика“ је културна манифестација која се обележава три дана у свим школама широм Словеније. Група од 16 ученика од 4. до 8. разреда, 4 наставника и директор ОШ ,,Ђура Јакшић“ из Ковина били су позвани 26, 27. и 28. септембра ове године да буду гости и учесници ове манифестације у ОШ ,,Велика Долина“ крај Брежица у Словенији. 
У братимљењу школа посредовало је Удружење Словенаца ,,Логорске Долине“ из Панчева са којим наша школа годинама сарађује. Пролетос су колеге из Словеније посетиле нашу школу, били гости Ковина и Панчева, а узвратна посета организована је овог септембра. 
Ова међународна сарадња је била изузетна прилика да се ученици и наставници боље упознају, стекну нова знања, размене искуства и развију пријатељство.
Тродневни програм је обухватао разноврсне активности у школи, спортске игре и излете. Ученици и наставници су време проведено у школи искористили на најбољи начин. Домаћини су изузетно љубазни, пријатни, отворени за сарадњу. Присуствовали смо језичким радионицама, часовима креативног писања, домаћинства-где су ученици правили пецива и колаче које су послужили у паузи, писала се ,,обрнута“ бајка, песме на словеначком, српском и енглеском језику, говорило се о Прешерну и Вуку Караџићу. 
Логичке игре и задаци у природи привукли су велику пажњу наших ученика и наставника. Сам дочек уз звуке песме ,,Ој, Мораво“ дирнуло је све присутне, у наставку уз песму и рецитал домаћини су пожелели добродошлицу.
Три дана ученици су имали оброке у школи, разноврсну понуду хране за доручак и ужину и пажљиво одабран и припремљен ручак. Све излете пратила је додатна ужина. Ученици воде рачуна о хигијени радног простора и околине која је изузетно чиста и уредна, а томе доприноси обавезно преобување у школи, контејнери за рециклажу, поспремање трпезаријских столова, чишћење подова и учионица по потреби. 
ОШ ,,Велика Долина“ има око 130 ученика у 9 разреда, у оквиру школе је и обданиште. Школа је пространа, савремено опремљена, креативно уређена и настава је једносменска, почиње у 7:35, а завршава се у 16:15, за ученике и наставнике је обезбеђена исхрана и превоз. Ученици су дисциплиновани, весели, много се полаже на кретање, спорт, активности у природи. Наставници имају присан и родитељски однос са ученицима пун топлине. 
Наши ученици су другог дана извели игроказ ,,Волимо Словенију“, делови су говорени и на словеначком језику, јер су неки од ученика похађали курс словеначког језика у нашој школи. Добили смо све похвале за наступ. Обишли смо неколико културних места, дворац Шентвид и град Мокрице, градско језгро Брежица, музеј (библиотеку), родну кућу филолога и академика проф. др. Јожета Топоришича.
Ученици су били смештени у породицама својих вршњака који су их индивидуално у вечерњим сатима извели у обилазак терма „Чатеж“ и у локалне ресторане и кафиће. Деца су се веома брзо зближила, па је растанак био уз неку сузу и дозу туге, јер ево већ је крај, а остали бисмо још.
Директорка школе је на растанку захвалила домаћинима на тродневном гостопримству и позвала их да буду наши гости наредне године.
За нас наставнике ово је био вид стручног усавршавања, а нешто и научено применили смо одмах при доласку у Ковин. За ученике ово путовање је незаборавно искуство. Захвални су свима који су им омогућили овај боравак у Словенији, а на првом месту родитељима, својим наставницима, јер наша школа је једна од ретких у Србији која поред своје основне делатности негује мултикултуралност и међународну сарадњу, као и локалној самоуправи која нам је обезбедила превоз до Словеније.


КАЛЕНДАР

« Јул 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31