НА САЈМУ КЊИГА ПРЕДСТАВЉЕНИ ЗБОРНИЦИ „ДАНА ЋИРИЛИЦЕ“

26 окт 18
Прочитано 303 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Библиотекари  ковинске установе „Вук Караџић“ посетили су, као и сваке године, Међународни београдски сајам књига и обишли штандове издавачких кућа у циљу попуњавања спискова за предстојећу годишњу набавку књига. 
Библиотекари  ковинске установе „Вук Караџић“ посетили су, као и сваке године, Међународни београдски сајам књига и обишли штандове издавачких кућа у циљу попуњавања спискова за предстојећу годишњу набавку књига. 
У оквиру програма посете, присуствовали су промоцији “Зборника дечјих радовa“   и антологије “Млади говоре“ у издању „Дана ћирилице“ Баваниште.
Књиге су представили др Миодраг Матицки из Вукове задужбине, уредница Вуковог читалишта, Љиљана Симић  и Вера Секулић, председница удружења „Дани ћирилице“ и једна од оснивача Дечјег сабора у Баваништу, који је у 2018. СО Ковин прогласила манифестацијом од посебног значаја.
У Зборнику дечјих радова објављено је 58 најбољих литерарних радова пристиглих на конкурс „Дани ћирилице 2018“, а.књига је илустрована награђеним ликовним радовима. У антологији - азбучнику српске духовности „Млади говоре“ објављено је 264 од преко 10.000 литерарних радова приспелих на конкурс „Дани ћирилице“ током претходних шеснаест година. Песник Божидар Пешев је прочитао песму коју је посветио „Данима ћирилице“, а која је објављена у антологији. Промоцију су увеличали и чланови КУД-а „Аца Обрадовић“ играма и песмама из Србије, а присутнима се обратила и директорка Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин, Јелена Стојановић,која је говорила о значају и радости читања, у складу са  слоганом овогодишњег 63. сајма књига.
Библиотека „Вук Караџић“ Ковин, а нарочито огранак у Баваништу, иначе пружа сву неопходну помоћ и подршку у организацији дечјег сабора „Дани ћирилице“.Библиотека учествује у прикупљању, обради и систематизацији дечјих радова по категоријама, а касније и у класификовању књига за награђене учеснике конкурса по узрастима. Такође, Библиотека организује изложбе награђених и ненаграђених дечјих радова и посебну поставка изложбе лутака у народним ношњама „из бакиног родног краја“.
У фонду Библиотеке се налазе сви објављени зборници дечјих радова од 2002. године, до данас.
Представљање зборника са „Дана ћирилице“ утолико је значајније ако имамо на уму да је Међународни београдски сајам књига синоним за празник књиге и сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију.
Подсетимо још, организатори  Сајма књига “реч добродошлице“  традиционално дају једном писцу. Ове године је та част припала Матији Бећковићу који је на почетку свог излагања истакао да „Сајам књига представља свенародни празник и ново црквено слово у календару српске културе“.
Почасни гост овогодишње манифестације је Краљевина Мароко, прва арапска земља која се представља на Сајму књига Србији.

КАЛЕНДАР

« Јул 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31