ПОЧАСТ ЈУНАЦИМА И ПОМЕН ВОЈНИЦИМА И ЖРТВАМА 1918-2018.

13 нов 18
Прочитано 770 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Свечаном церемонијом на Војничком гробљу 9. новембра, у Ковину је обележена 100. годишњица ослобођења у Првом светском рату и одржан помен српским и  аустро-угарским војницима, као и интернирцима, страдалим на овом подручју током Великог рата.
Свечаном церемонијом на Војничком гробљу 9. новембра, у Ковину је обележена 100. годишњица ослобођења у Првом светском рату и одржан помен српским и  аустро-угарским војницима, као и интернирцима, страдалим на овом подручју током Великог рата. 
У обраћању присутним гостима и суграђанима председница општине Сања Петровић је, између осталог, рекла: „Овог новембра посебно, када обележавамо 100 година од завршетка Великог рата и уједно Дан ослобођења Ковина у Првом светском рату, за нашу децу и младе посета Војничком гробљу је час историје који се не може испричати предавањем у учионици. Треба на месту одавања поште ратницима доживети величину страдања и надања, победа и пораза, за славу или опомену будућим генерацијама. Присуство представника Војске Србије, аустријске и мађарске дипломатске мисије у Србији, покрајинског секретаријата, православног и католичког свештенства и овога пута јасно указује да су толеранција и уважавање националних, верских и свих других различитости важни и данас и увек, за сва времена. И зато верујемо да овде сахрањени ратници почивају у миру. Желим да се захвалим представницима удружења потомака ратника који добро сарађују са нашим Удружењем у Ковину, што заједно негују славну пошлост српске војске и долазе да се поклоне сенима ратника“.
Oпело страдалницима служили су најпре свештеници Српске православне цркве у Ковину, Душан Васић и Новак Петровић а потом и свештеник Католичке цркве, Чаба Чипак. Уметничке тачке, у поводу обележавања века од завршетка првог ратног сукоба светских размера, извели су ученици ССШ „Васа Пелагић“: стихове „Плаве гробнице“ Милутина Бојића говорио је Вања Коцић, док су песме Десанке Максимовић – „Тражим помиловање - за војничка гробља“ и „Верујем“ говориле Александра Бијелић и Анастасија Шајн.
Венце на споменик Мира и разумевања положиле су многобројне делегације: у име Војске Србије делегација Команде за развој банатске бригаде коју је предводила поручник Бојана Гератовић, у име покрајинских органа АП Војводине помоћник покрајинског секретара за културу, информисање и односе са верским заједницама Др Милан Мицић и у име општине Ковин делегација коју су предводили председница општине Сања Петровић и председник СО Зоран Брадањи; у име амбасаде Републике Аустрије у Београду, саветник за културу и директор Аустријског културног форума при амбасади Јоханес Иршик; у име амбасаде Републике Мађарске у Београду секретар изасланства одбране, мајор Тибор Маркус и први секретар Тамаш Беде; затим делегације Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. године и поштовалаца Ковин, Црвеног крста Ковин, Удружења потомака ратника из Смедерева и подружнице из Липа, делегација МЗ Скореновац и СВМ-а; делегација ПУ „Наша радост“ Ковин; делегација Српске напредне странке Ковин.
Делегације Општине Ковин и Црвеног крста Ковин положиле су венце и на спомен-костурницу интернирцима, коју су сви присутни обишли по завршетку церемоније крај споменика Мира и разумевања. 
Обележавању значајног датума из светске и историје Ковина присуствовали су и представници Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, бројни грађани и наставници и ученици ковинских школа. Ђаци су по традицији одали пошту ратницима држањем почасне страже крај сваке од 60 хумки, на које су положене руже.

КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31