Одштампајте ову страницу

О ЗАНИМАЊИМА БУДУЋНОСТИ, УЗ ПРИМЕРЕ ИЗ ПРАКСЕ

05 мар 19
Прочитано 597 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Протеклог викенда у Средњој стручној школи "Васа Пелагић" организована су занимљива и пре свега корисна предавања професора Универзитета Сингидунум из Београда. Предавања намењена ученицима из подручја рада Трговина, угоститељство и туризам држали су професори на Факултету за туризам и хотелијерство Данијел Павловић и Душан Боровчанин.
Протеклог викенда у Средњој стручној школи "Васа Пелагић" организована су занимљива и пре свега корисна предавања професора Универзитета Сингидунум из Београда. Предавања намењена ученицима из подручја рада Трговина, угоститељство и туризам држали су професори на Факултету за туризам и хотелијерство Данијел Павловић и Душан Боровчанин. Ђаци и њихова професорка Мирјана Стевановић имали су прилику да чују "Зашто је туризам занимање будућности" и  атрактивну презентацију "Упознај Србију“. Гост на предавању била је Дивна Кирилов, директор Туристичке организације Општине Ковин.
Друго предавање намењено је ученицима са посебним афинитетима за рачунарство и информатику. Популарно предавање на тему Криптологије и Криптографије одржао је ректор Универзитета, Проф. др Младен Веиновић. Поред ученика школе и професора Саше Петровића, Срђана Ђана и Славише Копривице, предавању су присуствовали и најбољи информатичари матуранти из основних школа ковинске општине.
На крају, предавачи су представили свој универзитет, факултете, студијске програме и услове за упис, као и бесплатне курсеве рачунарства и информатике намењене ученицима средњих школа. Модератор догађаја био је професор рачунарства и информатике Синиша Ћулафић.
Ово је прва година како Средња стручна школа "Васа Пелагић" организује сарадњу са универзитетом Сингидунум у области образовања и стручног усавршавања, о чему постоји посебан протокол.
...И О ЈОШ ЈЕДНОЈ УСПЕШНОЈ ПРИЧИ 
У ССШ „Васа Пелагић“ ових дана стигла је још једна лепа вест: према прелиминарним резултатима презентовања примера добре праксе на платформи Европске тренинг фондације https://www.etf.europa.eu/en/news-and-events/news/share-your-success-stories-us (након попуњавања формулара којим је Министарство просвете, науке и технолошког развоја обавештено о презентацији школе на поменутој платформи), „успешна прича“ ковинске средње стручне школе упла је у ужи круг за даље квалификације.
Поред захвалности на учешћу, наиме, у допису Тима успешних прича ЕТФ стоји податак да је прича из Ковина веома интересантна и запажена међу више од 340 пристиглих из целог света и да улази у ужи круг. Активности које следе су могући избор приче за издање „Skills and Qualifications: benefits for people“, а касније следи лимитирани одабир прича за кратке филмове. Најуспешнији учесници конкурса биће позвани да учествују на истоименој конференцији. 
Успешна прича је видео запис који приказује производњу органске хране која се одвија на часовима праксе пољопривредних смерова. Наратор на енглеском језику је Никола Дракула, ученик другог разреда, смера туристички техничар, који је овом приликом посебно похваљен и очекује се да овакав свој рад настави у проширеном тимском саставу, јавља професор Саша Петровић.
Детаљније о свим активностима у „Васи Пелагићу“ погледајте на сајту школе, на www.vasapelagickovin.edu.rs