ДАН ОПШТИНЕ 2019: ОТВОРЕН НОВИ ОБЈЕКАТ ХИТНЕ ПОМОЋИ

08 окт 19
Прочитано 1595 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
У петак, 4. октобра, свечано је обележен Дан општине. 
Званични програм почео је полагањем венаца на споменик палим борцима НОР-а, поводом 75. годишњице ослобођења Ковина у 2. светском рату, у присуству многобројних делегација и уз почасну стражу припадника Војске Србије. Делегацију Команде за развој банатске бригаде, која је полoжила венац у име Министарства одбране и Војске Србије, предводио је мајор Зденко Милош.
У петак, 4. октобра, свечано је обележен Дан општине. 
Званични програм почео је полагањем венаца на споменик палим борцима НОР-а, поводом 75. годишњице ослобођења Ковина у 2. светском рату, у присуству многобројних делегација и уз почасну стражу припадника Војске Србије. Делегацију Команде за развој банатске бригаде, која је полoжила венац у име Министарства одбране и Војске Србије, предводио је мајор Зденко Милош.
Пре овога чина, руководство општине предвођено председницом Сањом Петровић, одало је пошту и положило цвеће и крај споменика суграђанима страдалим у ратним сукобима на тлу бивше СФРЈ од 1991. до 1999. године, као и крај споменика руском пилоту Николају Ускову. 
На платоу у центру Ковина традиционално је приређен „Банатски фруштук“, који  организују жене Актива Прве МЗ Ковин, са гошћама из других актива са територије општине и шире. И овога пута, залогаји су били слађи уз музику „Ковинских бећара“.
У поподневним сатима, у кругу Дома здравља Ковин организована је свечаност отварања и почетка рада дела новоизграђеног комплекса Дома здравља Ковин – објекта службе Хитне медицинске помоћи и техничког блока. За изградњу овог објекта, за опремање службе Хитне медицинске помоћи и комплетно партерно уређење око објекта, Општина Ковин је из локалног буџета издвојила близу 65 милиона динара.
Одлука о изградњи својевремено је донета услед недостатка просторних капацитета за ову важну службу примарне здравствене заштите, о чему је говорила, поздрављајући суграђане, колеге и госте,  директорка Дома здравља Ковин Јасмина Ђаков. Она је нагласила да служба 194 почиње са радом у новом простору одмах, у најбољим условима за рад. Пацијентима је Хитна помоћ доступна 24 сата, а у оквиру ковинског Дома здравља o овој првој, често пресудно важној помоћи, бринуће 10 екипа. О улагању које заправо нема цену у циљу побољшања здравствене услуге за становнике целе општине, говорила је председница општине,  Сања Петровић и још додала:
„Као одговорна власт, изузетно се трудимо да имамо добру сарадњу и са свим институцијама, као и да будемо на услузи и помоћи свима, од појединца до установа и предузећа. Дому здравља сматрам да смо много помогли до сада, јер смо из године у годину издвајали значајна финансијска средства баш у ову установу. Да је то баш тако говоре чињенице, јер у последњих неколико година средства из буџета, поред средстава за изградњу ове зграде, издвојена су и за медицинску и лабораторијску опрему, немедицинску опрему, за реконструкцију сеоских амбуланти, Базаре здравља, за плаћање неопходног медицинског и немедицинског кадра које не финансира Фонд итд...Све то укупно, од 2016. године до данас, износи преко 100 милиона динара новца из локалног буџета. Због добре сарадње са вишим нивоима власти, из АП Војводине стигла су и два неопходна возила: у 2018. години добијено је санитетско возило вредно 4,7 милиона динара, а ове године добијено је санитетско возило за превоз пацијената на дијализу, вредно 3,8 милиона динара.“
На свечаној седници СО Ковин, одржаној потом у позоришној сали Центра за културу, традиционално су додељена највиша општинска признања. Одлуком за 2019. годину, плакете су додељене Александру Саши Владисављеву, одбојкашком тренеру из Баваништа, за врхунске резултате постигнуте са Женском одбојкашком репрезентацијом Србије и за укупан допринос одбојци општине Ковин; компанији „Утва-силоси“ а.д. Ковин, за дугогодишње лидерство у пословању и за велики допринос укупном привредном амбијету на територији општине Ковин; предузећу „Инвал-стат“ Ковин, за достигнуте резултате у области стручног оспособљавања и запошљавања особа са инвалидитетом, мисије од посебног друштвеног интереса на територији општине Ковин; САТР „Грубић комерц“ Ковин, за четврт века одговорног предузетништва на територији општине Ковин и достигнут одрживи развој отварањем репрезентативног објекта на месту угашене фирме; предузећу „Пламен град“ Мраморак, за посебан допринос брендирању укупне туристичке понуде општине, развојем смештајних капацитета и садржаја на локалитету Град у Ковину. Повеља општине додељена је Општинском удружењу пензионера Ковин, за вишедеценијски допринос акцијама локалне заједнице у свим областима и за континуирану бригу за хуманије услове живота најстаријих суграђана.      
На почетку свечане седнице, домаћини су поздравили присутне делегације братских општина: Кавадараца из  Северне Македоније, Српског Ковина из Мађарске и из Звечана са Косова и Метохије. 
У свом обраћању присутнима, председница општине Сања Петровић презентовала је урађено за протекле четири године, сумирајући рад и завршетак посла на капиталним пројектима, али и подсећајући на оно што је урађено у свакој од месних заједница, подсетивши да је акценат и даље на равномерном развоју свих насељених места на територији општине. Од капиталних инвестиција, посебан акценат стављен је на скоро отварање Ветропоља Чибук у Мраморку – државни протокол заказан је за 11. октобар, а од огромне инвестиције вредне 300 милиона евра, 2% нето годишње добити сливаће се у локални буџет (1,5% општински, 0,5% Мраморак). Такође, почетком новембра свечано ће бити отворен пут Ковин Делиблато који ће бити проширен и сасвим пресвучен новим асфалтом у дужини од 6.1 км, а вредност инвестиције је 178 милиона, што финансирају Путеви Србије, после заједничког састанка са општином Ковин. „Убрзо после тога, свечано ћемо отворити још један капитални објекат који многи родитељи и деца ишчекују, а то је нов објекат вртића у Другој МЗ у Ковину, чиме ћемо сасвим решити листу чекања деце на упис“, истакла је председница Сања Петровић
Присутни су аплаузима наградили учеснике уметничког дела свечаности: Милицу Николић из КУД-а „Паја Маргановић“ Делиблато, која је отпевала „Сузу Косова“ певачку групу „Скореновачки славуји“, четири девојчице из Скореновца које су извеле мађарске народне песме, певачку групу „Полимље“ КУД-а Мраморак, који су извели песме на српском и румунском језику, и Данку Стојиљковић, вокалну солисткињу из Београда, која је извела македонску народну песму. На крају свечаности, својим наступом присутне је разгалио и фолклорни ансамбл КУД „Аца Обрадовић“ Баваниште, који је извео две кореографије, „Шоплук“ и „Шопске игре“.

КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31