ЂАЦИ ИЗВЕШТАЧИ – ВЕСТИ ИЗ ШКОЛЕ „БОРА РАДИЋ“ БАВАНИШТЕ

02 дец 19
Прочитано 852 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Ученици ОШ „Бора Радић“ Баваниште, окупљени у новинарској секцији под менторством наставника Душана Симића, вредно бележе све важне догађаје који се дешавају у њиховој школи, као и оне где учествују, а да нису домаћини. Крај новембра тако им је донео две едукативне и занимљиве активности у школи, али и злато са спортског такмичења. У наставку, ево вести које потписује школска редакција: 
Ученици ОШ „Бора Радић“ Баваниште, окупљени у новинарској секцији под менторством наставника Душана Симића, вредно бележе све важне догађаје који се дешавају у њиховој школи, као и оне где учествују, а да нису домаћини. Крај новембра тако им је донео две едукативне и занимљиве активности у школи, али и злато са спортског такмичења. У наставку, ево вести које потписује школска редакција: 
„Борини“ спортисти први и у фудбалу
Општинско такмичење у фудбалу за ученике основних школа одржано је  у Ковину 28. и 29. новембра 2019. године. Такмичење се традиционално одржава у хали ковинске Основне школе „Ђура Јакшић“. Првог дана у четвртфиналу наши ученици победили су Основну школу „Ђура Филиповић“ из Плочице резултатом 3:2, а онда у полуфиналу и Основну школу „Ђура Јакшић“ резултатом 4:2. Други дан је, такође, био резервисан за победу. Наши ученици  су, захваљујући такмичарском и борбеном духу, спортском оптимизму, у финалу убедљиво победили Основну школу „Паја Маргановић“ из Делиблата резултатом 7:3 и освојили прво место на општинском нивоу. Тиме смо показали да Баваниште није само село одбојке, већ је то и место будућих успешних фудбалера. 
Честитамо нашим убедљивим спортистима и наставнику физичког васпитања Милошу Богуновићу, који је са директором школе Васом Симичићем, све време био подршка нашим фудбалерима. Бодрићемо наше фудбалере и на Окружном такмичењу које их очекује 3. 12. 2019. године у Банатском Карловцу.
Предавање МУП-а о вршњачком насиљу
Представници Министарства унутрашњих послова Полицијске управе Ковин су за ученике шестих разреда наше школе одржали предавање на тему Вршњачког насиља. Предавање је одржано у четвртак, 28. 11. 2019. године за време петог часа у просторијама школе. Све смо свеснији да вршњачко  насиље постоји и да поприма све бруталније размере у школама широм Србије, зато радимо на томе да га предупредимо и спречимо. 
Говорило се о различитим видовима овог насиља, о томе да се јавља у виду туча, вређања, понижавања и вређања на друштвеним мрежама, као вербално и психичко малтретирање. Ученици су показали велику заинтересованост за ову тему и укључивали се све време у дискусију. Подаци Министарства просвете показују да су деца најчешће склона  вербалном насиљу – вређању, сплеткарењу, давању погрдних имена, исмевању и оговарању. 
Јасна порука припадника МУП-а је да уколико трпе насиље, ученици увек треба да се обрате ономе у кога имају поверење. То може да буде било ко из шире и уже породице, могу да буду запослени у школи: наставници, одељењски старешина, педагог. Уз добру сарадњу школе и родитеља, какву промовише наша школа, може се правовремено реаговати да до вршњачког насиља не дође, али и кроз разна предавања и радионице на ову тему. Важна је и улога медија када је ова тема у питању, кроз поруке и вредности које промовишу. 
Промоција  „Данице за младе“ у нашој школи
Последњи радни дан у новембру улепшали су нам представници Вукове задужбине. Наиме, у петак 29. 11. 2019. године, у просторији школске библиотеке, Љиљана Симић, уредница „Вуковог читалишта“ је са песницима: Божидаром  Пешевим, Рајком Лукачем и Славком Петковић Грујичић, представила нови број школског забавника „Даница за младе“. Иначе, овај забавник део је календара „Даница“, а посвећен је стваралаштву за децу и стваралаштву деце аутора. То је једини часопис који представља савремене дечје писце са најновијим остварењима и даје нове прилоге писаца – песме, приче, басне, баладе, анегдоте, загонетке, афоризме, скечеве, шаљиве песме. 
Промоција ја била у знаку читања савремене поезије песника, који су подржани громогласним аплаузима ученика. Читало се и о кратким фолклорним формама, бајкама и знаменитим личностима књижевности и историје. Овај песнички скуп пропратили су наставници српског језика и Јелена Јовановић, директорка библиотеке „Вук Караџић“ Ковин, а ништа није промакло ни нашој новинарској редакцији.
Вести и фото: Редакција новинарске секције ОШ „Бора Радић“ Баваниште

КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31