САСТАНАК СА ДИРЕКТОРИМА ОСНОВНИХ ШКОЛА И ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ

23 окт 15
Прочитано 1080 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Помоћница председнице општине Ковин за друштвене делатности, Мирјана Бановић, окупила је у уторак, 20. октобра, директоре установа образовања и васпитања на радном састанку..

Помоћница председнице општине Ковин за друштвене делатности, Мирјана Бановић, окупила је у уторак, 20. октобра, директоре установа образовања и васпитања на радном састанку, поводом разматрања иницијативе за верификацију основних школа и предшколске установе, односно верификацију припремног предшколског програма у основним школама.
Састанку су присуствовали: Чедо Марић, члан Општинског већа, Стојанка Тасић, руководилац Одељења за Општу управу и јавне службе ОУ Ковин, Раде Бракочевић, просветни инспектор, директори свих основних школа са територије општини Ковин и ПУ „Наша радост“ Ковин.
Са овог скупа, издаје се следеће саопштење:

Наше основне школе, као и предшколска установа, нису верификоване од надлежних институција и због неопходности да се то изврши, дискутовало се о могућности верификације припремног предшколског програма кроз основне школе, што је био и главни је разлог покретања иницијативе. Директори школских установа припремили су SWOT анализу на ову теме и указали на снаге, слабости, прилике и евентуалне претње за реализацију истих.
Миодраг Златановић, директор ОШ „Миша Стојковић“ из Гаја, истакао је да ће се заложити за верификацију припремног предшколског програма у својој школи, јер постоје сви услови за тако нешто, а били би решени и проблеми настали смањивањем броја извршилаца, односно броја оделења у школи.
Слађана Богуновић, директорка ПУ „Наша радост“, указала је на битне разлике у раду, програмима и улози коју имају предшколске и школске установе, а позвала се и на искуство колега из 2001-2002, године када је предшколско образовање краткотрајно било припојено школама. Зараде васпитача тада су дотиране из општинског буџета, а васпитачима који су тада радили у школи није признат минули рад. Радни амбијент у школама није одговарајући за васпитаче, а изгубили би и могућност да се стручно усавршавају, у крајњем и могућност да изгубе лиценце, рекла је она и изразила бојазан како би се припајање школама одразило и на упосленост кадрова и њихове зараде. Указала је и на проблеме који би настали при исплати зарада васпитачима, јер се оне сада „покривају“ делом из Министарства, општинског буџета и делом из сопствених средстава Установе.
Ана Новковић, директорка ОШ ,,Десанка Максимовић'' у Ковину, говорила је о вишегодишњем искуству у раду у заједничком простору ученика 1. разреда са предшколцима и указала да физичка близина са основцима погодује деци, јер се на тај начин она брже социјализују и навикавају на свакодневни ритам рада школе, а лакше стичу и мотивациону спремност за полазак у школу. Заједничка средина изузетно погодује и учесталијој сарадњи васпитача и учитеља у смислу честих разговора, праћења развоја и напредовања деце, посебно деце која се прате по Индивидуалном образовном плану.
Стојанка Тасић, руководилац Одељења за општу управу и јавне службе, такође је указала на проблем плаћања васпитача, с обзиром да ресорно Министарство предшколској установи по васпитној групи у насељеним местима пребацује нешто више од 46 000 динара, а бруто плата васпитача је око 65 000 динара. Она се и запитала ко би „покрио“ ту разлику, уколико се предшколско припоји школама, с обзиром да нема законског основа да општина дотира школе за зараде васпитача.
Раде Бракочевић, просветни инспектор, нагласио је да неизоставно пре верификације треба донети акт о мрежи предшколских установа и акт о мрежи основних школа на територији општине, а такође је, пре достављања захтева за верификацију надлежном Покрајинском секретаријату, неопходно урадити детаљне елаборате о испуњености просторних, кадровских и свих осталих законом прописаних услова.
У дискусији су учествовали сви присутни директори, износећи ситуацију у својим школама. Горан Станиш, директор школе у Делиблату, нагласио је да припајање припремних предшколских група одговара школама које су на „клацкалици“, односно школама којима недостаје по оделење, а све ради плаћања кадрова који сада раде са 50% норме, у већини школа. Осталим школама је у том смислу свеједно, додао је Станиш, што је углавном било и мишљење осталих директора.
На крају састанка, од директора је затражено да што пре доставе, у писаној форми, своје анализе о теми састанка, како би се што објективније и реалније сагледале околности на нивоу локалне управе, у сарадњи са ресорним Министарством.


КАЛЕНДАР

« Јануар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31