ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА ВИШЕСТРУКИМ ДАВАОЦИМА КРВИ

21 јун 16
Прочитано 765 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Црвени крст Ковин организовао је у петак, 17. јуна, традиционалну свечану доделу признања вишеструким даваоцима крви, поводом 14. јуна, међународног дана ДДК који је ове године реализован под геслом „"Све нас повезује крв. Подели живот, дај крв” уз поруку „Твоја крв ми је спасила живот“.


Црвени крст Ковин организовао је у петак, 17. јуна, традиционалну свечану доделу признања вишеструким даваоцима крви, поводом 14. јуна, међународног дана ДДК који је ове године реализован под геслом „"Све нас повезује крв. Подели живот, дај крв” уз поруку „Твоја крв ми је спасила живот“.
Поред давалаца, у сали на "Чардаку" били су гости из братског Црвеног крста из Кавадараца, из Македоније, са којима Ковинци одржавају билатералну сарадњу већ пуних 12 година.У то име, присутне су поздравили председници два Црвена крста: Прим. др. мед. Свето Вукадиновић и Димитар Диме Каракулев.
ŽIVANIĆ75 davanjausredini У име локалне самопуправе, најхуманије је поздравио заменик председнице општине Ковин Ђура Крстић и, између осталог, нагласио:„Срдачно вас поздрављам у име председнице општине и свих органа локалне самоуправе и изражавам задовољство што ми је припала част да будем вечерас са вама. Давање крви онима којима је најпотребнија врхунац је људскости. И сам сам вишеструки давалац крви и због тога сигуран да припадам овде вечерас и као човек. Посебно поздрављам побратиме из Кавадараца. Драги пријатељи, желимо да вам свима, као и протеклих година, дружење у Ковину остане у најлепшем сећању. Хвала нашем Црвеном крсту и свим волонтерима који стално спроводе мисију хуманости, што ће и општина увек подржавати.“
Да свечаност буде добро организована, помогли су наставници и ученици ССШ "Васа Пелагић" (угоститељске струке), као и млади ковински бенд "Друштво из НОБ-а".
Иначе, гости из Црвеног крста Кавадарци учествовали су у низу едукативних активности и провели квалитетно време са домаћинима током читавог протеклог викенда.
Црвени крст Ковин реализовао је у склопу билатералне сарадње са Црвеним крстом Кавадарци из Македоније, у суботу, 18. јуна на градском купалишту Шљункара симулацију "У кожи даваоца", усмерену ка промоцији добровољног давалаштва, мотивацију за давање крви, али и ка едукацији нових волонтера о начинима припреме и реализације акције.
Симулација, коју су у потпуности осмислили волонтери из Црвеног крста Ковин, први пут је имала међународни карактер и паралелну реализацију два тима за симулацију.
Сарадња ковинског, са Црвеним крстом Кавадарци траје више од деценије, од самог почетка почивала је на добровољном давалаштву крви. Почетна идеја ове размене волонтера и добровољних давалаца била је подршка и давање крви у Србији и Македонији волонтера из обе организације у оним периодима за када се предвиђа несташица, или када постоји проблем у прикупљању крви.
Новим законима у обе државе, страним држављанима више није омогућено да дају крв, те је идеја Ковинаца била да се у оквиру исте области деловања Црвеног крста усмери на едукацију нових волонтерских кадрова, мотивацију младих да дају крв, али и да се промовишу здрави стилови живота.
Поред овога, на Шљункари је Удружење "Фамилија" реализовало показну вежбу и приказ њихових активности усмерених ка промоцији здравих и безбедних стилова живота.
“Црвенокрсташице“ су за учеснике дружења и едукације на Шљункари припремиле одличан ручак у природи: пасуљ са кобасицама и сланиницом, уз крофне и лењу питу са вишњама.


КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31