БИБЛИОТЕКАРИ ПУНИ УТИСАКА ПОСЛЕ 61. САЈМА КЊИГА

01 нов 16
Прочитано 1202 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Ковински библиотекари су и ове године били присутни на највећој манифестацији посвећеној књизи у овом делу Европе, на 61.међународном београдском сајму књига који се одвијао под геслом „Књиге у руке“


Ковински библиотекари су и ове године били присутни на највећој манифестацији посвећеној књизи у овом делу Европе, на 61.међународном београдском сајму књига који се одвијао под геслом „Књиге у руке“
Запослени у библиотеци „Вук Караџић“ (у седишту у Ковину и огранцима у насељеним местима) су обишли штандове, разговарали с писцима и издавачима и били у прилици да присуствују представљању савремене домаће и светске издавачке продукције.
Посебне утиске библиотекари су понели после посете изложбеном простору почасног госта овогодишњег Сајма књига, Ирана.
Такође, посетили су и бројне изложбе од којих су најзначајније „Шекспир и Сервантес – 400 година од смрти“, изложба о Петру Кочићу, изложбе првих и раритетних издања књига: Јаше Томића, Милана Ракића, Милорада Митровића и Петра Кочића, као и ретроспективна изложба баваништанских „Дана ћирилице“, 2001-2016.

Како библиотекарство као интердисциплинарна наука захтева прикупљање информација које ће послужити корисницима библиотека, Сајам књига био је прилика за стручну едукацију и присуствовање следећим предавањима: „Коришћење електронских ресурса у савременом библиотекарству“,“Библиотеке и набавке књига: статистика, пракса, јавне набавке, откуп”, „Дигиталне књижаре и дигиталне библиотеке“, „Значај e-books формата и искуства“.
У организацији „Неолибриса“ одржана је презентација водећег светског агрегатора академских база података са пуним текстом, платформе EBSCO. Доминантна тема предавања „Коришћење електронских ресурса у савременом библиотекарству“била је набавка електронских књига и њихово коришћење у савременим академским и јавним библиотекама. Инфомациони сервис EBSCO чине базе података електронских часописа и књига, мултидисциплинарног карактера. Захваљујући сертификатима за претрагу EBSCO база које су добиле библиотекарке, корисницима библиотеке у Ковину обезбеђен је пробни приступ EBSCO базама до краја новембра 2016. године.
Група библиотекара присуствовала је форуму Библиотекарског друштва Србије „Библиотеке и набавке књига: статистика, пракса, јавне набавке, откуп“.
У пуној сали „Иво Андрић“ окупили су се представници библиотека, издавача, Министарства културе и информисања, Града Београда и други заинтересовани за тему набавке књига и друге грађе за библиотеке у Србији. Представници Министарства говорили су о потреби унапређења модела откупа књига за јавне библиотеке о чему ће се у наредном периоду доста дискутовати.

У петак, 28.октобра, директорка библиотеке Јелена Стојановић и библиотекарке присуствовале су представљању Зборника дечјих радова „Дани ћирилице 2016“ и промоцији књиге „Игре словима азбуке“ Јелене Рекић. Такође, ово је била прилика да погледају Ретроспективну изложбу 2001-2016. „Дани ћирилице“ Баваниште. Изложени радови доприносе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере.


КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31