ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ 2017 - УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ НАЈБОЉИМА

31 мај 17
Прочитано 1170 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Централна свечаност 16. дечјег сабора „Дани ћирилице“ за 2017. годину, на којој се додељују награде најбољим учесницима тематског конкура у неколико категорија, одржана је у Баваништу у суботу, 27. маја, у ОШ „Бора Радић“.


Централна свечаност 16. дечјег сабора „Дани ћирилице“ за 2017. годину, на којој се додељују награде најбољим учесницима тематског конкура у неколико категорија, одржана је у Баваништу у суботу, 27. маја, у ОШ „Бора Радић“.
Између неколико хиљада радова, у друштву најбољих који су и награђени, су радови двоје ученика школа са територије ковинске општине: Дуње Кнежевић, ученице IV-2 разреда ОШ „Бора Радић“ Баваниште (учитељица Жељка Ковјенић), 1. награда у категорији литерарних радова, млађи основци и Никола Челпер, ученик IV-2 разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ Ковин (учитељица Весна Радмановић), 3. награда у категорији израде лутки у народним ношњама, млађи основци.
Друга награда за „иницијал“ у конкуренцији средњошколаца припала је још једној Ковинки, Анђели Кривошић, од ове школске године ученици I-6 одељења Хемијско-медицинске школе у Вршцу.

Госте „Дана ћирилице“, награђену децу и њихове менторе и чланове породица, поздравила је у име Општине Ковин - генералног покровитеља манифестације, Оливера Танасијевић, помоћница председнице општине за област друштвених делатности, а у име организатора честитао им је академик Видојко Јовић, почасни председник Сабора. Песник гост био је Божидар Пешев, који је, између осталог, говорио стихове посвећене недавно преминулом великом пријатељу деце Раши Попову. О квалитету бројних радова пристиглих и на овогодишњи конкурс, говориле су Љиљана Симић, уредница „Данице за младе“ Вукове задужбине (чланица жирија за литерарне радове) и Др Сузана Полић, директорка Централног института за козервацију у Београду (председница жирија за ликовне радове).
Током централне свечаности, посетиоци су имали прилику да погледају изложбу најлепших радова приспелих на конкурс, затим да се придруже радионици керамике (Михајла Петровића), златовеза (Мр Милица Марковић), или изради цветних букета, које традиционално приказују ученици ССШ „Васа Пелагић“ из Ковина, а како се преде, показала је Вера Илић. Ансамбли КУД-а „Аца Обрадовић“ наступили су у уводном делу свечаности, уочи доделе награда. Такође, у оквиру изложбе биле су изложене књиге – издања Удружења „Ћирилица“ из Новог Сада. Драгоцену помоћ пружио је и овога пута Актив жена „Дуга“, чије чланице су за госте Сабора припремиле најукусније колаче.
Подсетимо, окосницу Дечјег сабора „Дани ћирилице“ чини конкурс за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, на коме је до сада, од 2002. године, учествовало 40.000 ученика из око 500 школа из Србије и многих земаља у којима живе Срби, укључујући Америку, Аустралију, Јужну Африку и Кину.
Тема за литерарни рад ове године била је МАЈКА. За ликовни део конкурса требало је украсити прво слово свог имена и тако добити иницијал, калиграфски преписати народну умотворину, насликати илустрацију народне бајке, приповетке или песме и направити лутку и обући је у народну ношњу из бакиног родног краја.
Ове године на конкурс се одазвао 5231 ученик, а у Баваниште је стигло 3145 калиграфских радова и иницијала, 1039 литерарних радова, 789 илустрација, 153 лутке и 105 везених радова.
Жири у саставу др Миодраг Матицки, др Рајка Уљмански, Љиљана Симић и Милена Дорић за литерарне радове, а Др Сузана Полић, мр Драган Боснић, мр Милица Марковић, Вјера Медић и Јасминка Бркановић за ликовне радове, доделио је 119 награда и више похвала. Најуспешнији учесници и овога пута добили су књиге купљене средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС и добијене на поклон од издавача, с обзиром да су „Дани ћирилице“ манифестација која се налази у званичном програму републичких смотри.
Медијски спонзор Сабора је РТС, емисија „Жикина шареница“ у којој је раније најављена овогодишња манифестација, а запис из Баваништа са доделе награда направила је екипа Дописништва РТС-а из Панчева. Прилог је емитован у оквиру III Дневника РТС-а у понедељак, 29. маја и у јутарњем програму у уторак, 30. маја.
Председница удружења „Дани ћирилице“ Вера Секулић напомиње да ће се програм овогодишњег Сабора у Баваништу наставити почетком августа, кад стигну учесници из дијаспоре, као и почетком новембра, када ће се одржати завршна свечаност под називом „Велико Ацино коло“, на којој ће учествовати више културно-уметничких друштава.
А колико је само Баваниште инспиративно у данима када слави Ћирилицу, говори то да је овогодишњи гост-песник, Божидар Пешев, одмах по повратку кући са Сабора, написао песму и послао је организаторима. Лепе стихове нама је проследила Милица Живковић из библиотеке у Баваништу и преносимо у целости, уз овај извештај.

БАВАНИШТЕ У ЈУЖНОМ БАНАТУ

Једно село у јужном Банату
познато је по своме инату,
по вредноћи која краси лице
домаћина, сваке домаћице,
добрих ђака с осмесима среће
и свег оног што живот покреће.

То је село лепог манастира,
испод кога тече вода жива,
док извире та нежно жубори,
носи здравље и Богу се моли.

Веште руке и умеће жена
још чувају знања из времена,
у којима традиција живи
и у кући, на пољу, на њиви.

Ту се меси и справљају јела,
чак и преци кушају из здела,
гледајући све те дивне ствари
са љубављу што се пече, вари.

Ту кад свиће, лепше зора руди,
и Банат се прво тад пробуди,
па отвори од сна очи снене,
Војводини када Сунце крене.

Чак и виле, док се злати жито,
заиграју коло виловито
и долећу да певају птице,
чуварима српске ћирилице.

Београд, 29. мај 2017.


КАЛЕНДАР

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31