РЕБАЛАНС БУЏЕТА, ИНВЕСТИЦИЈЕ И КАДРОВСКЕ ПРОМЕНЕ У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ

РЕБАЛАНС БУЏЕТА, ИНВЕСТИЦИЈЕ И КАДРОВСКЕ ПРОМЕНЕ У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ фото: Општина
16 јул 15
Прочитано 1795 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Четврта ванредна седница СО Ковин, одржана у уторак 14.јула, започета је доделом нових мандата одборницима Скупштине општине Ковин, Милету Анђелковићу-Димку и др Владимиру Тасићу, који су у одборничким клупама заменили Зорана Николића, односно Даниела Зарију, актуелног председника општине и његовог заменика.

Четврта ванредна седница СО Ковин, одржана у уторак 14.јула, започета је доделом нових мандата одборницима Скупштине општине Ковин, Милету Анђелковићу-Димку и др Владимиру Тасићу, који су у одборничким клупама заменили Зорана Николића, односно Даниела Зарију, актуелног председника општине и његовог заменика.
SkupštinskavećinaОдмах затим одборници су већином гласова прихватили предлог за разрешење заменика председника Скупштине општине Ковин, Зорана Брадањија, који је, одлуком нове скупштинске већине, место уступио Зорану Богуновићу. Решења о престанку функције члана Општинског већа општине Ковин, Драгану Шљивовачком, такође је изгласано већином гласова, као и избор новог члана Већа, Петра Богуновића.
Кадровским питањима скупштина се бавила и на крају заседања, када је разрешен Драгослав Јеремић, ВД директора Јавног предузећа за комунално- стамбену делатност „Ковински комуналац“ Ковин, уместо којег је именован Александар Којић. Истовремено са овом сменом, обављено је и разрешење Саше Бароша, досадашњег ВД директора Јавног предузећа за дистрибуцију гаса „Ковин-гас“ Ковин, уместо којег је именован Владимир Милојевић, који је и у претходном периоду био на челу овог предузећа. Ове смене пратила су и разрешења и именовања у Надзорним одборима оба ова јавна предузећа.

BojanStojanovićŠefOdborničke grupeSNSОдговарајући на примедбе шефа одборничке групе СНС, Бојана Стојановића, као и неколико одборника, а поводом смене ВД директора комуналног предузећа и дистрибутера гаса, председник Николић је напоменуо да је после вишесатних разговора са Јеремићем, одлуку о разрешењу донео Јеремић сам. Он је рекао да нико ове промене не треба да схвати као реваншизам, освету или политичко иживљавање и потом додао: „Са овог места јавно апелујем да се и за господина Јеремића и за господина Бароша мора наћи место у структурама наших јавних предузећа или ван њих. Јер, ова општина доживљава срозавање. Не само због политичке нестабилности која нас у континуитету прати, већ и због кадровског сиромашења“.
После инсистирања шефа одборничке групе СНС-а Стојановића, Слободана Лацкуа и Зорана Брадањија, да им се да одговор на питање да ли је пре именовања Којића и Милојевића било потребно да пре разрешења, односно именовања ВД директора одлуку донесе Надзорни одбор, Николић је рекао да за избор директора закон каже да је то потребно, али да за избор ВД директора то Закон не каже, што „смо у пракси и ви и ми тумачили и овако и онако“. Председник их је, уколико нису задовољни одговором, упутио и на правни лек који је наведен у решењу.

Осим кадровских питања, централна тема заедања било је разматрање и усвајање Друге измене овогодишњег општинског буџета. ZoranNikolićpredsednikopštineKovinОбразложење ребаланса дао је председник општине Зоран Николић, истакавши у уводу да су нацрт овог ребаланса започели његови претходници на челу општине и да је ова измена практично „поштовање континуитета власти“ и да је сад прилика да „почнемо да благо сејемо семе поверења – поштовања онога што су они пре нас кренули да ураде, па да очекујемо да ће и они после нас с мало више поштовања прихватити оно што смо ми започели“. Основни фискални разлог за измену буџета је суфицит од 70 милиона динара и увећање прихода од 20 милиона динара у односу на планирани износ.
За уређивање блока 119, које је у финалној фази, предвиђено је 114 милиона динара, рекао је председник Николић. Он је напоменуо да је инвестиција са Индонежанима започета у време док је општину водила др Гордана Зорић, настављена у време Душана Петровића, а заокружена у време Сање Петровић. Та инвестиција ће сад почети да враћа новац, јер, по његовим речима, прве печурке из индонежанског погона, у којем ће бити ангажовано око 140 радника, могу се очекивати до краја године.
Друга велика инвестиција која се овим ребалансом наставља је изградња Фабрике воде у Баваништу. Ребалансом се предвиђа још 73 милиона динара за наставак радова на опремању Фабрике.
Николић је потом рекао да се планира наставак изградње зграде хитне помоћи при Дому здравља Ковин, опремање зграде, као и изградња приступних путева и саобраћајница до будуће зграде.
Речено је да је ребалансом предвиђено и 37 милиона динара за изградњу објекта предшколске установе, за око 150 места за децу која ће похађати вртић.
Пета ствар, по навођењу председника, а за коју су ребалансом предвиђена средства, јесу атарски путеви. За довршетак пута Ковин-Мало Баваниште је превиђено 30 милиона динара, а за пут Плочица- Плочички рит 50 милиона, рекао је Николић похваливши претходне власти које су успеле да „избоксују“ да се ови атарски путеви ураде на овај начин. Ребалансом је обезбеђено и 7,5 милиона динара за другу фазу изградње пута Плочица-Плочички рит, а 10 милиона за довршетак пута од Кречанске улице до Шљункаре. Поменуо је и да је 10 милиона остављено за атарски пут од Гаја до Делиблата.
Поменуо је и средства која су раније опредељена за субвенционисање рада комуналног предузећа, а глобално и могућности за рационалније понашање, али и повећање прихода. Говорећи о такси за превоз минералних сировина из „Рудника“ Ковин, сабрао је да у буџет може да се слије око 25 милиона динара. Та средства би могло уложити управо у пут од Рудника до Гаја, рекао је он.

После усвајања ребаланса, без дискусије прихваћене су измене у Програму пословања ЈП „Ковински комуналац“ Ковин, односно у Програму коришћења буџетске помоћи – субвенција за 2015. годину. Потом су редом, без дискусије, усвајане измене Програма и Финансијског плана изградње и уређивања грађевинског земљишта, расхода буџетских средстава комуналне потрошње и одржавања путева и улица на територији општине Ковин, измене Програма и Финансијског плана коришћења средстава буџетског фонда за заштиту и унапређење животне средине општине Ковин, Плана и Програма рада, као и Финансијског плана Туристичке организације општине Ковин, измене и допуне Финансијског плана заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Ковин, измене Програма и Финансијског плана Савета за младе Скупштине општине Ковин, а све за текућу годину.
Није било дискусије ни приликом усвајања Одлуке о додељивању посебних права ЈП „Ковински комуналац“ Ковин за обављање делатности на које се Закон о јавним набавкама не примењује, затим Одлуке о заштити и одржавању војничког гробља у Ковину и обележавању Дана ослобођења Ковина у Првом светском рату, потом и предложене Одлуке о преносу права коришћења непокретности у јавној својини општине Ковин ОШ „Јован Јовановић Змај“ Ковин, Одлуке о изменама и допунама Одлуке о давању у закуп пословног простора у јавној својини општине Ковин и Одлуке о месним заједницама на територији општине Ковин.

Одборници су прихватили и предложени Анекс број 1 Уговора о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини по тржишној цени.
Ради се о чињеници да су „Ветроелектране Балкана“, инвеститори изградње ветропарка Чибук у близини Мраморка, затражили од општине брисање поглавља 7 из Уговора који имају са општином, а које се односи на увођење партнера у посао. И у мишљењу општинског правобраниоца и по речима председника општине, тражена измена „ничим не тангира права и обавезе општине Ковин за ову инвестицију, већ је ово поглавље искључиво везано за односе са њиховим будућим стратешким партнером“. Инвеститори су извршили све обавезе према општини, ова измена нема штете по општину, а први конкретни радови на изградњи ветрењача у ковинској општини се могу очекивати почетком наредне грађевинске сезоне, у марту 2016. године, речено је на заседању.


КАЛЕНДАР

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30