ЗАВРШЕН ПРВИ ВОЛОНТЕРСКИ КАМП НА ДЕЛИБЛАТСКОМ ЈЕЗЕРУ

17 јул 15
Прочитано 933 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Почетком седмице завршен је први волонтерски камп који је на тему „Очување биодиверзитета, ревитализација станишта, еколошка едукација младих у Специјалном резервату природе „Краљевац“....

2 Specijalni rezervat prirode2 Specijalni rezervat prirodeПочетком седмице завршен је први волонтерски камп који је на тему „Очување биодиверзитета, ревитализација станишта, еколошка едукација младих у Специјалном резервату природе „Краљевац“ током јула одржан у Делиблату. Волонтерски камп је заједно са Младим истраживачима Србије финансирало и реализовало Министарство омладине и спорта у оквиру Програма „Млади су закон“. Непосредни организатор је Удружење спортских риболоваца „Делиблатско језеро“ из Делиблата у сарадњи са Удружењем грађана „Аурора“ из Беле Цркве. Идејни творац и главни организатор кампа била је др Каролина Петровић, стручни сарадник за област екологије у СРП „Краљевац“.
Главни циљеви волонтерског кампа били су унапређeњe уpeђeњa и заштитe природног добра СРП „Краљевац” и утврђивањe брojности пoпулaциjе стрoгo заштићене врсте степског глодара – тeкунице, рекао нам је први човек СРП „Краљевац“, Љубомир Стоилковић.
1Specijalni rezervatУ Дану отворених врата, 13. јула, учесници кампа су Даниелу Зарији, заменику председника општине Ковин, представницима Покрајинског завода за заштиту природе, Младим истраживачима Србије, сарадницима са Природно-математичког факултета у Новом Саду и осталима који су били присутни, представљени резултати рада учесника кампа, предочени проблеми и смернице управљања резерватом. Указали су на проблем управљања отпадом, као и проблем зарастања пашњака, односно угрожавања станишта текуница-степског глодара који је строго заштићена и угрожена врста у Србији и Европи.
Нажалост, позиву да посете Дан отворених врата нису се нису одазвали надлежни из Министарства пољопривреде и заштите животне средине, као и Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине који финансијски подржавају резерват.


КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31