Одштампајте ову страницу

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ХРАМА РУМУНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

др Даниел Стоенеску др Даниел Стоенеску
21 јул 15
Прочитано 1042 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Свечаном литургијом у присуству његовог преосвештенства, др Даниела Стоенескуа, Епископа епархије Дачија-Феликс, јуче је свечано обележена 110 годишњица Румунске православне цркве у Ковину.

Свечаном литургијом у присуству његовог преосвештенства, др Даниела Стоенескуа, Епископа епархије Дачија-Феликс, јуче је свечано обележена 110 годишњица Румунске православне цркве у Ковину. У присуству верника, гостију и представника локалне заједнице на челу са замеником председника општине Ковин, Даниелом Заријом, затим протонамесником Српске православне цркве, Душаном Божићем и жупником викаром Римокатоличке цркве, Чипак Чабом, литургију су служили протојереј Корнел Жујка из Вршца, са јерејима Михаелом Блажом, Георгијем Сучијом и Мику Јоан Ливијом и ђаконом Кристијаном Бабуцом.
По завршетку литургије домаћинство славе породици Шогор предала је породица Жикић, а Управни одбор РПЦ у Ковину за све је приредио пригодан ручак. Поводом Светог Илије, градске славе Румуна, у вечерњим сатима, на платоу испред Дома културе организован је концерт КУД „Др Раду Флора“ из Банатског Новог Села. Председник заједнице Румуна у Ковину, Илија Драгомир, обратио се присутнима на платоу рекавши неколико речи о историјату румунске заједнице у Ковину и о обележавања Светог Илије, славе ковинских Румуна.
Уочи песама и игара у извођењу фолклориста из Банатског Новог Села, присутне је поздравио и честитао им славу Даниел Магду, председник Заједнице Румуна Србије. Свечаност је завршена колом за све присутне представнике румунске заједнице и госте.