ОБНОВЉЕН СПОМЕНИК ИНТЕРНИРЦИМА СТРАДАЛИМ 1918. У СВИЛАРИ

11 сеп 17
Прочитано 700 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Након година иницијатива да се још једно спомен-обележје погинулима у Првом светском рату, које се налази на ковинском гробљу, обнови и уреди, то се догодило овог лета.Након година иницијатива да се још једно спомен-обележје погинулима у Првом светском рату, које се налази на ковинском гробљу, обнови и уреди, то се догодило овог лета.


Након година иницијатива да се још једно спомен-обележје погинулима у Првом светском рату, које се налази на ковинском гробљу, обнови и уреди, то се догодило овог лета. Захваљујући средствима обезбеђеним из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рестаурирана је спомен-костурница посвећена цивилима, интернирцима који су држани у логору и највероватније убијени у подметнутом пожару пред крај рата, 1918. године када је страдало око 1.000 Срба и Румуна. Оливера Танасијевић, помоћница председнице општине за област друштвених делатности, именована је у име општине Ковин за члана комисије која је извршила увид у урађено на завршетку пројекта. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања представљала је Марија Марјановић, у име Завода за заштиту спменика културе у Панчеву ту су биле Снежана Вечански, Весна Потпара и Слободанка Перовић Сиђак, као и представник извођача, Зоран Најдановић (фирме „Орнамент инвестинжењеринг“ и „Грамар“, Београд).Пројекат „Конзерваторско-рестаураторски радови на санацији и уређењу Спомен костурнице у Ковину у којој почивају умрли у интернацији за време Првог Светског рата (1914-1918)“ реализован је у оквиру Програма конзервације и рестаурације спомен-костурнице интернираца, Ковин, према уговору који је закључен између Министарства а и Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, 2016. године. Након спроведене процедуре јавне набавке и одабира извођача, Општинска управа издала је дозволу за извођење радова крајем прошле године. Приликом издавања сагласности, из Министарства је препоручено да се са радовима започне по завршетку зиме, због неусловних прилика на терену. Највећи део посла обављен је током маја и јуна, а пре неколико дана представници свих учесника у реализацији значајног пројекта још једном су обишли локацију и потврдили да је спомен-обележје преуређено у складу са пројектно-техничком документацијом и да су радови добро изведени. У радионици је израђен крст од кованог гвожђа, као и  бетонске плоче за поплочавање платоа у две нијансе сиве боје, затим чишћење постојеће спомен плоче, обнова текста, израда нове спомен плоче од мермера (са друге стране спомен-обележја). На терену, односно на самој локацији, изведени су остали радови:  ископ земље,  бетонирање и поплочавање платоа, надоградња окрњених и оштећених делова споменика, као и завршна обрада споменика.
Споменик страдалим интерницима подигла је, пре равно 90 година, Женска задруга „Коло српских сестара“, а обновљен је, како стоји на старој, са аутентично сачуваним текстом плочи, 1962. године. Обновило га је тада Удружење пензионера.На новој спомен плочи од мермера уклесан је текст „На овом месту се налазе посмртни остаци више од 1000 интернираних Срба и Румуна страдалих у пожару који је 1918. захватио транзитни логор Свилара у Ковину“.


КАЛЕНДАР

« Август 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ВРЕМЕ

Mostly Clear

29°C

КОВИН

Mostly Clear

Влажност: 35%

Ветар: 11.27 km/h

  • 21 Авг 2018

    Scattered Thunderstorms 32°C 23°C

  • 22 Авг 2018

    Mostly Sunny 33°C 22°C