НОВИ УСПЕХ МЛАДИХ УМЕТНИКА НА ХАРМОНИЦИ

05 апр 18
Прочитано 750 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
МАРКО ЛАУРЕАТ, ДАНИЈЕЛУ ТРЕЋА НАГРАДА НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ..
Још један бисер нанизали су у своје музичко-уметничке биографије Марко Сармеш и Данијел Иљенкаревић из Делиблата, ученици 6. разреда основне школе „Паја Маргановић“ и 5. разреда Музичке школе „Коста Манојловић“ у Смедереву - одсек за хармонику у одељењу у Ковину, у Центру за културу.
Још један бисер нанизали су у своје музичко-уметничке биографије Марко Сармеш и Данијел Иљенкаревић из Делиблата, ученици 6. разреда основне школе „Паја Маргановић“ и 5. разреда Музичке школе „Коста Манојловић“ у Смедереву - одсек за хармонику у одељењу у Ковину, у Центру за културу.
Заједно са својом професорком Сузаном Вуковић Пејић, постигли су изванредан успех у својој категорији на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије, одржаном у Крагујевцу 20. марта: Марко је лауреат категорије (апсолутно најбољи са укупном оценом „98“ бодова жирија од могућих 100), док је Данијел заслужио трећу награду (трећи у рангу, са оценом „80“ од укупно 7 награђених 3. позицијом).
Ови скромни и веома талентовани дечаци кажу да им је професорка Сузана највећа подршка, уз породицу, али и да је веома захтевна и строга када се вежба – мора озбиљно и мукотрпно да се ради и онда успех не изостаје.
„Њих двојица су вредни млади људи који заиста постижу већ сада одличне резултате. Трудимо се да извођење на хармоници буде тачно, течно и чисто и то иде добро. Наравно, одрицања су велика, а сваки наступ на неком од престижних такмичења много значи. Било би добро да ову децу подрже и финансијски помогну они који препознају квалитет, а у могућности су као друштвено одговорне организације.“
Управо ових дана, Марко Сармеш и Данијел Иљенкаревић вредно вежбају за наступ на најеминентнијем регионалном - интернационалном фестивалу „Дани хармонике“ који се од 2009. одржава у Угљевику у Републици Српској. Јубиларни, 10. фестивал одржаће се од 20. до 25. априла: замишљен као музичка манифестација промовисања и афирмације културно – музичког стваралаштва на подручју наше регије, за протеклих девет година постојања заслужено добија много већи значај. Допринели су афирмацији и промоцији хармонике, како у региону, тако и у Европи и свету. Успешно су угостили најзвучнија имена света хармонике, али исто тако и мотивисали и представили  много младих талената. Ето прилике за наше младе Делиблаћане да покажу још једном раскошни таленат, али и да промовишу своје место, школе и општину Ковин. Општина Ковин ће, управо због свега што су до сада постигли, финансијски подржати њихово учешће у Угљевику.
Подсетимо још да смо о Марку и Данијелу први пут писали маја прошле године, после вансеријског успеха на најпрестижнијем међународном шамионату хармонике у Немачкој. Обојица су већ тада заједно освојили више од 30 медаља на републичким и интернационалним такмичењима, фестивалима, па и на надметању преко интернета. 
Младе хармоникаше имали су потом прилику да чују најуспешнији ученици и други суграђани који су присуствовали традиционалном пријему за ђаке у јуну, у Центру за културу Ковин.

КАЛЕНДАР

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31