ИЗ ОПШТИНЕ

У БОЛНИЦИ ОТВОРЕНА РЕНОВИРАНА БИОСКОПСКА САЛА

У Специјалној болници за психијатријске болести ,,Ковин“ уприличено је свечано отварање реновиране биоскопске сале која постоји још од 1934. године и веома је значајна за реализацију разних културних дешавања и окупљања у болници.

Свечаном отварању сале су присуствовали донатори, брачни пар Грифт из Америке и амбасадор Малтешког витешког реда у Србији, његова екселенција Франческо Мариа Аморузо са сарадницима, као и запослени и гости из локалне средине.

Реконструкција сале почела је прошле године, заменом кровне конструкције, за коју је из буџета Војводине издвојено око 13 милиона динара. Санација унутрашњег дела зграде и замена столарије завршена је захваљујући донацији Амбасаде Малтешког реда у Београду, која је за ову намену издвојила 4,7 милиона динара, док је болница уложила 4,5 милиона динара за комплетну замену електроинсталација, кречење, постављање расвете и опремање.

Директорка др Јованка Петровић, напоменула је да је уложен озбиљан рад и труд њеног тима и свих који су укључени у реализацију овог пројекта, а ову прилику је искористила да се захвали онима који су пружили финансијску подршку, те омогућили да Биоскопска сала доживи своје отварање.

,,Желим да изразим велику захвалност што сте препознали потребе и дали велики допринос да се улепша живот и опоравак наших пацијената. У биоскопској сали се одвијају богати садржаји намењени пацијентима, психотерапијске радионице, песнички сусрети, концерти, фолклорни наступи, шаховски турнири, позоришне представе, филмске пројекције и др. Све те активности су од изузетног значаја за лечење и опоравак ментално оболелих лица и оне спадају у психосоцијалну рехабилитацију која помаже пацијентима да се оснаже, да врате снагу и самопоуздање, а у овако дивном простору да врате самопоштовање, достојанство, као и да им се олакша поступак ресоцијализације.“ изјавила је др Јованка Петровић, в. д. директора Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“.

Пацијенти потврђују да ће им пројекције филмова и други садржаји који ће се организовати у реновираној сали много значити.

,,Држава је веома брзо реаговала, односно Покрајина Војводина је издвојила средства и то је био највећи финансијски удео. Кров је био најскупљи. Ово остало смо средили заједно са Американцима. Да се живот болесницима учини занимљивијим, лепшим и да им се испуни садржајима много боље него што је то до сада било.“ истакао је заменик шефа мисије Амбасаде малтешког реда у Србији, Ненад Прокић.

У последњих неколико година у болницу је уложено око 500 милиона динара, обезбеђених из буџета Покрајине и разних донација. До сада је замењена столарија, фасада, кровне конструкције, електро и водоводне инсталације. Уређују се и ентеријер и круг око болнице, како би ова установа била што боље место за боравак и лечење пацијената.

Текст: К.Б, Болница „Ковин“

Фото: Болница, Општина Ковин