ИЗ ОПШТИНЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПОЈАВЕ АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА У КОВИНУ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за ветерину прогласило је Ковин зараженим подручјем од заразне болести афричка куга свиња (АКС) код домаћих свиња на основу пријаве надлежне ветеринарске инспекције Панчево о појави заразе на газдинству у Ковину и решењем од 17. јула дефинисано је да оно обухвата насељено место Ковин и подручје полупречника најмање 3 км око жаришта заразе у насељеном месту Ковин, општина Ковин, Јужнобанатски управни округ.

Истим решењем, уз допуну од 18. јула (у погледу угрожености територија), подручје полупречника најмање 10 км око жаришта заразе у насељеном месту Ковин, проглашава се угроженим од заразне болести афричка куга свиња и обухвата насељена места: Скореновац, Плочица, Гај и Мало Баваниште у општини Ковин,  насељена места: Смедерево, Кулич, Липе и Шалинац на територији општине Смедерево и насељена места: Дубравица, Батовац који се налазе на територији града Пожаревца и насељено место Острово које се налази на територији градске општине Костолац, Пожаревац.

Ловиште „Јужни Банат – Запад“ установљено на територији општине Ковин, проглашено је подручјем високог ризика од заразне болести афричка куга свиња.

Веома је важно рећи да је обавезна пријава сваке оболеле свиње ветеринару. Према важећим прописима, период трајања мера забране и ограничења у зараженом и угроженом подручју износи 40 дана од последњег случаја АКС, а свакако не може бити краћи од 15 дана и у смислу ограничења промета свиња.

Све најважније информације у вези за заразом благовремено се објављују на сајту Управе за ветерину, где је објављен и списак решења са зараженим и угроженим подручјима у 2024. години ( и за Ковин), а ту су и комплетна упутста о томе шта је АКС, које су посебне мере за заражена, које за угрожена и ризична подручја, како треба поступати у случају појаве и шта све надлежне службе чине да се зараза заустави, све опширно погледајте и пратите на  https://www.vet.minpolj.gov.rs/zarazne-bolesti-zivotinja/africka-kuga-svinja-aktuelne-informacije/