ИЗ ОПШТИНЕ

СВЕТ У БАВАНИШТУ – ЗАЈЕДНИЧКИ ИМЕНИТЕЉ „ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ“

У суботу 10. августа, одржан је други део манифестације „Дани ћирилице Баваниште“ за 2024. годину  – дочек награђених ученика и њихових ментора из дијаспоре. Тема за ову годину- ЗАВИЧАЈ је за њих била веома инспиративна. Ове године је стигло 650 радова из Српских допунских школа из Француске, Шпаније, Репуплике Српске, Црне Горе, Јужне Африке, Боцване, Велике Британије, Хрватске, Норвешке, Кипра, Словеније, Русије, Немачке, Грчке Швајцарске…

Окупљање награђених ученика, њихових ментора и родитеља било је у Библиотеци „Теофило Димић“ где су дочекани са симболом гостопримства код Срба уз со и погачу.  Изложба награђених и похваљених радова ученика из дијаспоре постављена је у библиотеци и просторији Месне заједнице Баваниште.

Добродошлицу драгим гостима пожелела је Нада Сапунџија, председница Удружења „Дани ћирилице Баваниште“, а у име Општине Ковин и Месне заједнице Баваниште обратила се Слађана Јовановић.

Ове године на доделу награда су дошли ученици, ментори и родитељи из следећих земаља:

  • Из Словеније, Љубљана-породица Зарић;
  • Из Републике Српске, Прибој-учитељица Весна Латиновић са ученицима и њиховим родитељима;
  • Из Швајцарске-Госау,Цирих-породица Аксић;
  • Из Републике Српске, Власеница-породица Лилић;
  • Из Велике Британије, Лондон-менторка Биљана Динић Спенсер са породицом;
  • Са Кипра, Никозија-породица Антић;
  • Из Хрватске, Вуковар-менторка Љиљана Бајац Николић са породицом и
  • Из Хрватске, Вуковар-из ОШ „Драгутин Тадијановић“ награђени ученици са родитељима.

Стефан Драгосавац,награђени ученик ОШ „Бора Радић“ из Баваништа, је прочитао своју песму о завичају, затим су и награђени ученици из дијаспоре читали своје литерарне радове.

После ученика је песникиња Биљана Видовић, чланица Књижевног клуба „Прота Васа“ из Панчева, прочитала неколико својих песама за децу.

Дружење је настављено уз ручак у сали Дома културе Баваниште.

Захваљујемо се Удружењу пензионера Баваниште, КУД-у „Аца Обрадовић“ , а посебно Јованки Секулић која је умесила погачу за дочек гостију.

Текст и фото: Удружење „Дани ћирилице Баваниште“