ИЗ ОПШТИНЕ

СЕДМА МАНИФЕСТАЦИЈА „НАШИ СЛОВЕНАЧКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТИ“ УЗ ПОДРШКУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И КАНЦЕЛАРИЈЕ ВЛАДЕ СЛОВЕНИЈЕ

Удружење Словенаца „Логарска долина“, подружница у Ковину успешно је седми пут организовало манифестацију-гастрономски догађај “Наши словеначки специјалитети”. Програм је био приређен 1. септембра крај језера “Краљевац” у Делиблату, у склопу истоименог Специјалног резервата природе.
У име локалне самоуправе домаћина, присутнима се председница општине Ковин, Виолета Оцокољић која је поздравила присутне и истакла да ће ковинска општина и даље приоритетно помагати И подржавати рад и реализацију пројеката националних мањина, међу којима је свакако и словеначка, и да ће са том праксом наставити. Подсетимо, приликом састанка у Општини који је одржан раније управо са представницима “Логарске долине”, председница Оцокољић говорила је о потреби уважавања програма националних заједница кроз континуитрану сарадњу. У име представника Амбасаде Републике Словеније у Београду присутне је поздравила Горанка Крошељ, заменица амбасадора.
Саша Вербић је у име Националног савета словеначке националне мањине у Србији рекао да му је задовољство што опет може да присуствује оваквој манифестацији која је несумњиво од великог значаја за словеначку мањину која живи на овим просторима и да се словеначка култура и традиција популаризују и преко гастрономије.
Манифестацији су присуствовали високи представници Амбасаде Републике Словеније у Београду, чланови Националног савета словеначке националне мањине у Србији, представници Општине Ковин, те остале личности из јавног живота Ковина. Међу гостима је била и др Милена Спремо, која води течај словеначког језика са елементима културе у Панчеву и Ковину.
Председник Удружења Словенаца „Логарска долина“ и председник организационог одбора манифестације Јосип Вебер рекао је да је веома задовољан што се и ове године позиву организатора одазвао велики број гостију и да ће тај број следеће године бити и већи јер ће бити позвани представници и осталих школа из региона које имају угоститељске смерове. Присутнима се на крају обратио управник СРП „Краљевац“ Александар Сармеш који је испричао занимљиву причу о самом парку природе, ретким биљним и животињским врстама, као и начину на који се заштићује ово изузетно занимљиво место. Пре заједничког ручка домаћини су гостима организовали обилазак Делиблата, његових културних знаменитости, а посебно је била интересантна посета румунској и српској православној цркви, архитектонским бисерима овог краја.

 

Словеначки мени и овога пута је брижљиво припремљен по рецептурама из регије Штасјерска, а зготовили су га ученици и професори куварског смера Средње стручне школе “Васа Пелагић” из Ковина уз асистенцију чланова Удружења “Логарска долина”, домаћина и гостију из неколико градова из Србије где делују словеначка друштва. Госте су током заједничког ручка услуживали ученици и професори конобарског смера такође из школе “Васа Пелагић”. У току ручка гостима су била служена и вина из разних словеначких виноградарских реона. Гостима су се представили Исидора и Никола Станисављев који су заједно отпевали две словеначке песме И заслужили дуг аплауз.
Организацију овогодишње манифестације помогли су: Канцеларија Владе Републике Словеније за Словенце по свету, Национални савет словеначке националне мањине у Србији, Општина Ковин, Туристичка организација Панчева, Средња стручна школа “Васа Пелагић” Ковин и СРП „Краљевац“- Удружење спортских риболоваца из Делиблата.

Фото и подаци за текст: Ј.В, “Логарска долина”