ИЗ ОПШТИНЕ

24. СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БИБЛИОТЕЦИ 26-27. СЕПТЕМБРА

-ПРОМОЦИЈА НОВЕ КЊИГЕ САЊЕ ДОМАЗЕТ 25. СЕПТЕМБРА

И у последњој недељи септембра посетиоци Библиотеке у Ковину моћи ће да уживају у разноврсној програмској понуди: најпре ће се читалачкој публици  наредне среде представити Сања Домазет кроз промоцију најновије књиге путописних есеја, а потом следи дводневна традиционална смотре археолошког филма. Ево детаља:

У дворишту библиотеке у Ковину, 26.и 27.септембра биће реализован репертоар 24. Међународне смотре археолошког филма. Библиотека „Вук Караџић“ у сарадњи са Народним музејом у Београду организује дводневни филмски програм од 19 часова и то:

Четвртак 26.септембар у 20 часова

Археологија: 140 година Српског археолошког друштва

Режија: Растко Шејић, Србија 2024, трајање 45′

Група врхунских интелектуалаца и научника археолога нове генерације удружила се у јавном фронту за одбрану археолошког наслеђа у Србији, које је угрожено пљачком дивљих копача, неконтролисаном урбаном и инфраструктурном изградњом, као и пропагандом лажне историје, а пре свега због недостатка поштовања закона. Баштинећи традицију Српског археолошког друштва дугу 140 година, у земљи у којој је свега 250 археолога ангажовано на заштити културног наслеђа, успели су да значајно утичу на промену законодавства у овој области. Слободно заступајући своје традиције, борбе, успехе и изазове, у атмосфери неокласицистичке урбаности града Сомбора, двадесетак представника САД показује изузетну храброст и одлучност да учине све у јавном интересу како би сачували културно наслеђе. Овај документарни филм део је мини серије „Археологија“ која истражује напоре ове борбене организације у очувању вишеструко угроженог археолошког наслеђа Србије.

Рудник кнеза Лазара

Режија: Фондација Неозоик

Србија 2023, трајање 8′

Какве везе имају планина Рудник и Кнез Лазар? Ко је све ту живео и копао руду пре њега? Чиме је мерено сребро? Ко је Жарко Мерешић и како се везује за Кнеза Лазара? О свему томе причамо у новој епизоди Журнала, у којој смо посетили музеј Рудничко-таковског краја у потрази за занимљивим археолошким предметима ван Београда, који нам могу испричати невероватне приче из прошлости!

Петак 27.септембар у 20 часова

Атеница: Гроб за кнеза

Режија: Фондација Неозоик

Србија 2023, трајање 12′

У време највећег процвата античке Грчке, на простору данашње Србије живе племена о којима не знамо много, јер иза себе нису оставили писане трагове. Међутим, археолошки предмети говоре нам да су они итекако били повезани са својом околином – од Црног мора на истоку, преко античких грчких градова, све до Балтика и простора централне Европе. О томе посебно сведоче тзв. „кнежевски гробови“ откривени у Атеници код Чачка. А ко је у њима сахрањен, зашто је изнад направљено вештачко брдо пречника 70м и какви су све невероватни предмети похрањени заједно са њима.

Госпођа из Плочника

Режија: Соња Ристић, Јулка Кузмановић Цветковић

Србија 2023.

Трајање 40′

Документарни филм „Госпођа из Плочника“ намењен је најширој публици са циљем да се упозна са винчанском културом, односно са животом у неолиту. Симбол археолошког налазишта у Плочнику је статуета жене од печене глине. Филм приказује живот у неолиту из визуре „Госпође из Плочника“ коју тумачи Анђела Новаковић.

 

Књижевно дружење са Сањом Домазет у среду, 25. септембра

Након што је дело „На кафи код Шекспира“ имало успешни одзив код публике, Сања Домазет доноси његов наставак „Апсинт са Лотреком“.  Нови путописни есеји нас воде кроз домове славних уметника и необичних људи: Саве Шумановића, Кафке, Фриде Кало, Баскијата, Целана, кроз Хемингвејеву кућу на Куби, Далијеву кућу-музеј, Маркесово пролазно боравиште, Лотрекове неприхваћене домове; ту су и куће Пеги Гугенхајм, Енија Мариконеа, Набокова, Милеве Марић…Походећи њихове одаје, ауторка открива духовну везу између простора, предмета и генијалних људи. Књижевно вече одржаће се 25.септембра са почетком у 19 часова.