ИЗ ОПШТИНЕ

У СУСРЕТ 38. ОКТОБАРСКОМ ЛИКОВНОМ САЛОНУ

Наредног уторка, 1. октобра у 18.00, у галерији Центра за културу Ковин свечано ће бити отворен 38. Октобарски ликовни салон, а нећемо претерати ако кажемо да је реч о тренутно вероватно најреспектабилнијој манифестацији ове врсте у држави. У то ће се посетиоци, учесници и гости уверити наредне недеље, а уз најаву Салона доносимо саопштење организатора о резултатима конкурса и наградама и признањима које је за ову годину доделила стручна комисија:

„Центар за културу Ковин затворио је конкурс за традиционални 38. Октобарски ликовни салон 31. августа 2024. године. Основна идеја Октобарског ликовног салона у Ковину јесте презентација савременог уметничког стваралаштва у областима сликарство, вајарствo, графика и цртеж, као и уметничких дела насталих путем проширених медија – алтернативних техника. Конкурс је био расписан за радове у четири наведене категорије. Жирирање 38. Октобарског ликовног салона обављено је 17. септембра 2024. године у галерији Центра за културу Ковин. Комисија у саставу: професорка Мирјана Шимуновачки Шуњеварић, ликовни уметник Мирољуб Филиповић Филимир и професор др Никола Шуица, прегледао је свих 148 приспелих дела која су, по правилима Конкурса, доспела у поменутим категоријама: сликарство, вајарство, графика и комбинованих техника. Комисија изражава задовољство одзивом и квалитетом понуђених дела. Октобарски ликовни салон 2024. окупио је у ковинском Центру за културу дела аутора свих генерација. Сва остварења приспела на Конкурс заслужила су пажњу јавности а чланови жирија (који је уједно и Уметнички савет галерије) после дуготрајног прегледа усагласио је своја мишљења, и доделио четири награде, као и дванаест похвала следећим ауторима:

Сликарство:

Награда: Василије Васа Доловачки

Похвале:

Марија Алексић, Данило Вуксановић, Маријана Ракићевић и Дивна Јеленковић

Скулптура:

Награда: Љубомир Лацковић

Похвале: Милован Даговић, Марко Вукша, Јелена Атанасковић

Графика и цртеж:

Награда: Милан Сташевић

Похвале:

Тања Јорданова Гарванска (Бугарска), Ливиа Биро, Пламен Соломонски (Бугарска)

Фотографија и проширени медији (алтернативне технике):

Награда: Бранислав Бркић

Похвале:

Мирослав Цветковић Цвеле, Еуген Никитин (Русија)

Специјална награда за мозаик:

Милан Кужнер и Димитрије Васић

За најбољу изложбу између два Октобарска ликовна салона проглашена је поставка слика Софије Јечине.

Донета је одлука да се специјална Повеља за изузетан допринос развоју визуелних уметности додели Радовану Мићи Трнавцу и Милану Живковићу.“

 

У наставку доносимо каталог 38. Октобарског ликовног салона у пдф формату.

Каталог октобарски ликовни салон 2024