ИЗ ОПШТИНЕ

ПОСЕТА КЛУБУ ДЕВОЈЧИЦА РОМКИЊА У ШКОЛИ „БОРА РАДИЋ“

Председница општине Ковин, Виолета Оцокољић, посетила је јуче „Клуб девојчица“ у школи „Бора Радић“ у Баваништу који чине 18 девојчица Ромкиња и који воде менторке Весна Новаков (наставница Ромског језика са елементима националне културе) и Милина Буда (педагошки асистент.) Реч је девојчицама узраста од 4. до 8. разреда, а формирање клуба заправо је део пројекта „Социјална инклузија за достојанствени живот Рома и других осетљивих особа“ започетог у 2023. и трајаће до краја 2026. године, који реализује Екуменска хуманитарна организација из Новог Сада. Председници је добродошлицу пожелео директор школе Бранислав Доловачки, као и представница ЕХО, координаторка Жељка Зељковић, а у име општинског надлежног Одељења за друштвене делатности и локални економски развој, присуствовала је руководитељка Слађана Ћириковачки.

За постојање Клуба девојчица Ромкиња председница Оцокољић сазнала је недавно, када су на радном састанку у Општини са пројектним тимом ЕХО презентовани резултати претходних пројеката у вези са социјалном инклузијом ромских породица сли и досадашњи резултати остварени на овом пројекту, као и планови за даљу сарадњу.     

Председница је одмах по доласку исказала огромно задовољство због посете, додавши да „једва чека да чује како то девојчице из клуба уче заједно, друже се и колико им значи оваква прилика“. Редом су јој се представиле, а потом стидљиво причале о томе чиме ми желеле да се баве када порасту и уколико буду наставиле школовање.   

У име носиоца пројекта, Екуменске хуманитарне организације, координаторка за компоненту образовања, Жељка Зељковић истакла је да на територији Србије постоји још шест клубова за девојчице, са циљем „да се боримо против дискриминације, стереотипа, предрасуда, тако да и када дечаци желе да виде шта то ми радимо, морамо их пустити.“ Она је додала да неколицина  њих повремено присуствује радионицама, што додатно мотивише.

Старије девојчице, које похађају завршне разреде, укључене су у радионице за вршњачке едукаторе, па су неке од њих недавно боравиле на Букуљи крај Аранђеловца, а пре тога у марту на Дивчибарама где су, како су саме рекле,  училе о толеранцији, дружиле се и било је супер. И сваке године ће бити организован бар по један вршњачки камп за девојчице из  Баваништа и другарице из Беочина, Крагујевца, Ниша, Велике Плане..

Како су још испричале председници, у фебруару су кренули са радионицама, па је то најпре било међусобно упознавање, дружење, да би се стекло поверење и да се навикну једни на друге, имали су креативне сликарске радионице, а потом се посветиле темама као што је пубертет, репродуктивно здравље, а из свега тога негде је главни циљ додатно мотивисање за наставак школовања. „Пројекат траје до краја 2026. године, да их испратимо до краја основне школе и подржимо за даље. То јесте тежак процес, али малим корацима, уз подршку школе коју сви заиста имамо овде у Баваништу, мислимо да можемо направити помак. Све то они већ раде овде, уз Милину и Весну, а ми као ЕХО  пружамо додатну подршку па се и надамо бољим резултатима. Радионице су једном месечно, у договору са њиховим наставницама.“

У наредном периоду у Клубу девојчица биће још више усмерени на њихов правилан развој, планирају сесије са родитељима како би их упознали са могућностима добијања стипендија, смештаја у ученичким домовима и др.

„А ми можемо да помогнемо тако што ћемо организовати вашу посету нама, у Ковину, да видите како раде неке службе, како можете саме да затражите нека документа, коју школу да упишете – врата су отворена увек, и наравно ово је отворен позив да нам ускоро дођете“, рекла је председница Виолета Оцокољић и поделила девојчицама пригодне поклон пакете у знак подршке њиховом дружењу и раду на овом пројекту.

Весна Новаков захвалила се овом приликом Екуменској хуманитарној организацији на добијеној „паметној табли“ која деци много значи јер лакше науче слова, да читају, могу да погледају неки филм, да их још нешто додатно привуче.. Уз таблу су добијени и лап топ и пројектор и важно је рећи да табла има софтвер за ромски језик и још пуно других могућности. Како је истакла Жељка Зељковић, координаторка задужена за компоненту образовања, паметна табла добијена је заслужено, јер је кроз мале грантове од 150.000 подржан јако леп пројекат који је школа послала.

Председница општине још једном је истакла како је сјајно да постоји овакав пројекат и  како се уверила и приликом ове кратке посете да се у  школи „Бора Радић“ у Баваништу  тако добро ради у овој области и поновила позив за скори сусрет у Ковину.