ИЗ ОПШТИНЕ

ИЗЛОЖБА ,,УМЕТНОСТ ЗА ДУШУ-ИСКРЕНА КЊИГА“

На Светски дан менталног здравља, 10. октобар, у Свечаној дворани РТС-а у Београду отворена је изложба радова ,,Уметност за душу – искрена књига“, на којој су представљене слике пацијената СБПБ ,,Ковин“ оболелих од шизофреније.

Радови су настали на сликарској радионици у Специјалној болници за психијатријске болести ,,Ковин“ и Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић” у Падинској Скели.

,,У тим радионицама ми смо добили прилику да породице и особе оболеле од шизофреније оснажимо на путу дестигматизације. Односно да самим учешћем у радионицама направимо један додатни простор који пружа могућности да редукујемо стигму свих оних особа које се суочавају са различитим изазовима у менталном здрављу и пружимо им подршку. Најважнија порука за данас би била да се потрудимо да сваки дан у години послужи унапређењу менталног здравља и пружању подршке, као и промовисању активности које би унапредиле ментално здравље.“ истакао је на отварању изложбе помоћник директора СБПБ ,,Ковин“, др Звездан Милошевић, специјалиста психијатрије.

Кроз сликарске радионице, у којима су учествовали и чланови породица оних који живе са шизофренијом, направљен је простор за уметничко изражавање, разумевање и повезивање. Ове радионице нису биле само терапеутске, већ су пружиле прилику за отворен дијалог и бољу интеграцију оних особа, које се боре са шизофренијом, у друштво. Радови који су изложени махом обухватају тематику њихових кућа, дома или њима значајних личности. „Уметност за душу – искрена књига“ открива снагу уметности да премости разлике и донесе разумевање тамо где је оно највише потребно.

На отварању изложбе говорили су и проф. др Нађа Марић Бојовић, психијатар на Институту за ментално здравље, Вања Стојковић, уметница испред пројекта „Уметношћу до менталног здравља“, Александра Вукојевић, мајка особе која живи са схизофренијом и Милица Милошевић, Стетоскоп.инфо, творац и координаторка пројекта.

 

Текст и фото: К.Б.