ИЗ ОПШТИНЕ

МЕЂУНАРОДНА МАНИФЕСТАЦИЈА „СВАКА ТИ ЧАСТ, ДЕТИЊСТВО“ У КОВИНУ

У уторак 11.6.2024. у Центру за културу Ковин одржана је Манифестација „Свака ти част, детињство“ („Cinste ție, copilărie!”) која окупља децу из Баната Румуније, Мађарске и Србије. Такмичење у изради ликовних радова на тему „Мој драги Банат“ оквир је за овај мултинационални скуп. Тим поводом организован је и културно-уметнички програм од 13.00 у реализацији ОШ „Ђура Јакшић“ и ОШ „Десанка Максимовић“ из Ковина. Координатор читаве организације за тај дан била је професорка румунског језика Ана Албу Савић, чијом заслугом је ова манифестација и дошла у Ковин; у претходној години ученици који похађају наставу румунског језика у две поменуте школе код професорке Ане, послали су највећи број ликовних радова, међу којима је било и доста награђених, и тиме се истакли као сјајни сарадници. Ни овом приликом тај утисак није изостављен – готово 200 ковинске деце било је ангажовано у припреми приредбе и самом такмичењу. Поред низа рецитаторских и певачких наступа са кореографијом које је професорка Ана Албу Савић припремила са својим ученицима на румунском језику, на бини су се представили хорови ОШ „Ђура Јакшић“ и ОШ „Десанка Максимовић“ са вишејезичним програмом и солисткиње Барбара Миладиновић и Хелена Миладиновић под вођством наставнице музичке културе Снежане Качине, група ученика похађача мађарског језика из ОШ „Ђура Јакшић“, чије је плесне и певачке наступе припремила наставница мађарског језика Каролина Ђуриш, и комбиновани хор ОШ „Ђура Јакшић“ са етно-песмама који предводи професорка разредне наставе Јелена Јовановић. За припрему рецитовања на немачком језику била је заслужна професорка Оливера Милер Здравковић. Водитељке програма биле су Бојана Киферов на српском језику и Дариа Андреа Чанчар на румунском језику. Публика је имала приле да чује песме и рецитације на бројним језицима, као што су: румунски, српски, енглески, мађарски, руски, немачки, словеначки, македонски, шпански, италијански, француски, па чак и кинески и јапански. Током наступа на платну на бини ишла је пројекција дечјих радова, а по завршетку програма жири је прогласио победнике и доделио им награде. Послужење за све присутне било је организовано на тераси Центра за кулутуру. Почасни гост догађаја био је конзул Амбасаде Румуније у Србији, господин Михај Шербан.

Организатори манифестације и конкурса су Окружна библиотека „Паул Јорговић“ Караш-Северин, Демократски форум Немаца округа Караш-Северин и Немачко удружење за културу и образовање из Решице, као и Новинско-издавачка установа „Либертатеа“ из Панчева, а овом приликом челници свих ових установа били су присутни у Ковину.

Ова манифестација била је и сјајан пример сарадња школа на локалном нивоу, будући да су у програму учествовали ученици већ поменутих ОШ „Ђура Јакшић“ и ОШ „Десанка Максимовић“, затим Гимназија и економске школе „Бранко Радичевић“, као и ССШ „Васа Пелагић“.

Реализацију програма су подржали и помогли: Општина Ковин, Туристичка организација Општине Ковин, Центар за културу Ковин, Хотел и спа „Град“ Ковин и кафе бар „Мали парк“ Ковин.

Награђени на конкурсу су:

  • Категорија 7-8 година:
  1. место Викториа Мара Шубони, ОШ „Свети Георгије“ Уздин
  2. место Раду Михаилов, ОШ „Жарко Зрењанин“ Банатско Ново Село
  3. место Лука Шаманц, ОШ „3. октобар“ Локве

Специјалне награде:

Јулијана Стан ОШ, „Ђорђе Кошбук“ Торак; Василиа Андреа Попи, ОШ „Ђорђе Кошбук“ Торак; Сара Драган Нови Сад и Давид Албу, ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин.

  • Категорија 9-10 година:
  1. Денис Павић, ОШ „Доситеј Обрадовић“ Барице
  2. Хелена Илић, ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин
  3. Андреа Филеп,  ОШ „Ђорђе Кошбук“ Торак

Специјалне награде:

Сара Труја, ОШ„Ђура Јакшић“ Ковин; Лука Ђерфи, ОШ„Бранко Радичевић“ Влајковац; Дарко Дабић, ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин и Стефани Јон, ОШ „Ђорђе Кошбук“ Торак.

Ове године оформљена је и посебна категорија за децу узраста од 7 до 10 година која не похађају наставу румунског језика и у оквиру које су награђени:

Андреја Манчев, Милош Панкалујић и Ленка Радовић из ОШ „Десанка Максимовић“ Ковин, као и Дарко Боговац, Лана Ковачевић и Иван Васиљевић из ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин.

Текст: Марија Михајловић Ђорђевиђ