ИЗ ОПШТИНЕ

НАГРАДА ЗА ФОТОГРАФИЈУ “ХРАМ НАШ БОЖЈИ”

На Међународној педагошкој олимпијади у Москви, у категорији међународног професионалног конкурса, номинације „Уметничка фотографија“, ковинска “Змајева” основна школа добила је још једно ласкаво признање победника, освојено друго место, за рад „Храм наш Божји”.
“У нашој школи фотографија се негује још од шездесетих година прошлог века, када је наставник физике Богдан Богић са великим ентузијазмом покренуо фото-кино секцију. Била је то хроника живота и рада не само наше школе већ и Ковина. Одласком у заслужену пензију, оставио ми је у аманет да следим његов пут све до данашњих дана, од мрачне коморе до дигиталне фотографије, кроз које деценијама ученици развијају естетске вредности, тачност и истрајност. Из тог огромног блага настала је и монографија “Наших 120 година” посвећена јубилеју 120 година рада наше школе.
Награђена фотографија настала је у тренутку који човека не може да остави равнодушним. Јутарњим сунцем обасјан ковински храм Светог Стефана Дечанског позивао је звонима на јутрење, кроз мирисне цветове липе којој су од давнина Словени приписивали магичне моћи и веровали да штити од злих сила и да гром никада не удара у њено стабло, а пошто достиже старост и до петсто година да обезбеђује и дуговечност. Тренутак је забележило око камере, али и осећања тог магичног погледа на храм наш Божји”, каже добитник признања међународног конкурса и ментор, професор емеритус Дејан Крецуљ.

Д.К.