ИЗ ОПШТИНЕ

НОВЕ ДОБРЕ ОЦЕНЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА РАДА БОЛНИЦЕ

Комисија Агенције за акредитацију здравствених установа обавила је другу редовну посету Специјалној болници за психијатријске болести ,,Ковин“ у Ковину. Специјална болница ,,Ковин“ је стекла акредитацију на период од 2019. до 2026. године, а редовна посета спољашњих оцењивача подразумева увид у рад установе, преглед документације и планова за унапређење квалитета. 

Основни утисак комисије је да се рад обавља у складу са стандардима на основу којих је болница и достигла акредитацијски статус. У установи се примењују усвојени протоколи и процедуре, а велики напредак у раду установе представља Центар за ментално здравље у Панчеву као посебна организациона јединица болнице. За период од годину дана у ЦЗМЗ је обављено више од 400 првих специјалистичких прегледа, више од 2.000 контролних прегледа, око 400 психотерапијских сеанси са психологом, више од 100 породичних/брачних терапија и око 40 кућних посета.

У току је израда одобрења за пуштање у рад ЦТ апарата од стране Директората за радијациону и нуклеарну безбедност. Сва потребна документација од стране болнице је достављена Директорату. Обједињењем дијагностике (РТГ, УЗ, ЦТ) на овај начин биће омогућена комплетна дијагностика, а самим тим и смањен број пацијената који се упућују ка другим установама.

У периоду од добијене акредитације до сада настављена је адаптација и реновирање објеката установе. Комплетно је реновирана Биоскопска сала, која постоји још од 1934. године и веома је значајна за реализацију разних културних дешавања и окупљања у болници.

Завршени су радови на комплетном реновирању објекта у којем је био смештен Одсек за продужени третман деменција. Реновиране просторије користиће Кабинети за психологију и за социјални рад, у обављању психолошке дијагностике, социотерапијске заједнице и психотерапијских активности.

Комплетно су реновирана купатила на Психосоциорехабилитационом одељењу. У току су и грађевински радови који подразумевају замену столарије, замену подова, електро инсталација. Истовремено се ради и на набавци намештаја за болесничке собе и амбуланте.

На основу прегледа документације, разговора са руководством и запосленима, као и на основу обиласка установе закључено је да је Специјална болница ,,Ковин“ установа у којој је одржан континуитет у сталном унапређењу квалитета рада и безбедности пацијената и запослених.

Текст и фото: Кристина Богуновић, СБПБ „Ковин“