СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ОПШТИНЕ КОВИН

Поводом Дана општине Ковин, 4. октобра, централна церемонија почиње у петак од 11.00 сати испред уграде Општине, уз пригодни културно-уметнички програм ученика ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин, посвећен 80. годишњици од ослобођења Ковина у II светском рату 04. октобра 1944. године. Поводом јубилеја, присутнима ће се обратити председник општинске организације СУБНОР-а Благоје Богдановић, а потом ће суграђане, ђаке и госте поздравити председница општине, Виолета Оцокољић.

По завршетку програма и обраћања, представници локалне самоуправе, предузећа, установа и организација положиће цвеће крај спомен-обележја палим борцима у 2. светском рату и тиме, уз почасну стражу припадника Војске Србије, одати пошту онима који су дали животе за слободу данашњих генерација.

Програми поводом празника општине наставиће се у суботу, 5. октобра у центру Ковина: у организацији Спортског савеза општине у 10.00 почиње Трка задовољства у дужини од 1.000 метара у којој могу учествовати сви који то желе, а у 11.00 биће означен старт Трке на 5 километара за коју је број учесника ограничен и који се пријављују уз симболичну уплату стартарине, а прикупљена средства биће донирана у хуманитарне сврхе.

Уз најављене трке, на платоу испред трибина летње позорнице биће постављен „Банатски фруштук“ од 10.30 у традиционалној организацији Актива жена Прве МЗ Ковин, са штандовима обезбеђеним и за њихове гошће из околних удружења. Фруштук ће почети наступом млађег ансамбла КУД „Младост“ Ковин, са две тачке, а потом ће посетиоце поздравити Снежана Цветковић, председница актива организатора. Све време манифестације, грађане и госте додатно ће увесељавати „Ковински бећари“.

По завршетку друге трке, биће додељене медаље и признања најуспешнијима на платоу испред Дома културе, а за све учеснике биће служен ручак – војнички пасуљ и после тога крофне. Манифестацију у склопу обележавања Дана општине Спортски савез организује под покровитељством Општине,  у сарадњи са Црвеним крстом Ковин, Туристичком организацијом општине Ковин, Установом за спорт и уз подршку компанија „West pharmaceutical services“ доо Београд – Ковин и АД „Подунавље“ Ковин.

За програм 5. октобра (субота), због реализације трка, од 09.30 до 12.30 за саобраћај ће бити затворене следеће централне градске улице: ЈНА – од зграде Поште, до Малог парка и све бочне улице на том потесу; Трг ослобођења, са обе једносмерне стране и Цара Лазара улица у делу наспрам Трга ослобођења. Трасом затворених улица ће се и трчати (једна круг Трка задовољства, а трка на 5 км пет и по наведених кругова).

Празнични дани општине Ковин практично су започели синоћним отварањем 38. октобарског ликовног салона у галерији Центра за културу Ковин и свечаном доделом награда и признања лауреатима. Поставка овогодишњег Салона, коју заиста треба видети, отворена је до 27. октобра.