ИЗ ОПШТИНЕ

ПРОГРАМ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ 2024 -ТОЛЕРАНЦИЈА И ЉУБАВ ЗА СВАКИ ДАН

„ДЕЧЈА НЕДЕЉА“ је традиционални програм у свету и код нас, дефинисана у Србији Законом о друштвеној бризи о деци. Од 2018. године, Дечја недеља је и саставни део Закона о финансијској подршци породица са децом.

              Овогодишња Дечја недеља реализује се од 7. октобра, под слоганом „Ја сам дете, имам план: толеранција и љубав за сваки дан!”

Централно обележавање на локалном нивоу одржаће се ове године у четвртак, 10. октобра, када се реализује „Трка за срећније детињство“ у којој учествују деца из свих школа са територије општине, као и предшколци. Реализатор је Црвени крст Ковин, уз подршку Општинске управе Ковин – Одељења за друштвене делатности, у сарадњи са Центром за културу Ковин и под покровитељством председнице општине, Виолете Оцокољић. Истог дана, по завршетку доделе награда за најбоље учеснике Трке, у позоришној сали биће изведена интерактивна представа „Нака супербака“ на тему развијања емпатије код деце и превенције вршњачког насиља, коју изводи Нада Блам, првакиња Народног позоришта у Београду.

Први дан у Дечјој недељи традиционално је „резервисан“ за медијску промоцију, стога и ове године у наставку најаве активности доносимо Локални програм 2024. а потом и усаглашене планове основних школа, предшколске установе, Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин, Црвеног крста Ковин, Установе „Ласта“ Ковин.

ПРОГРАМ  ДЕЧЈЕ  НЕДЕЉЕ 2024. НА ЛОКАЛНОМ  НИВОУ

Понедељак, 7. октобар

Медијска најава свих појединачних догађања у школама на званичном сајту Општине, www.kovin.org.rs

Уторак, 8. октобар

Активности и посете у сарадњи са различитим установама и организацијама, према распореду који организује свака школа понаособ.

Среда, 9. октобар

11.00 – Дан отворених врата у општини Ковин – пријем за представнике ђачких парламената, разговор са председницом општине и руководиоцима одељења у Општинској управи

13.00 – Посета ученика 4. разреда ОШ „Ђура Јакшић“ општинским службама

Четвртак, 10. октобар

„Трка за срећније детињство“ Место и време: Плато и пешачка зона у центру Ковина, од 10.00 до 12.30 часова (скуп учесника од 09.30 испред Црвеног крста, Михајла Пупина 19 и дефиле до центра)  Учесници: деца представници свих школа и предшколци, према сатници и пропозицијама које утврђује реализатор, Црвени крст Ковин. Награде најуспешнијима уручиће председница општине Виолета Оцокољић и председник Црвеног крста Ковин, Прим. др Свето Вукадиновић.

Интерактивна позоришна представа за децу: „Нака супербака“ са Надом Блам у позоришној сали Центра за културу, у два термина – у 13.00 за предшколце, учеснике Трке за срећније детињство; од 14.00 – за ученике 1. и 2. разреда ковинских основних школа.

Петак, 11. октобар

Активности и посете у сарадњи са различитим установама и организацијама, према распореду који организује свака школа понаособ.

Традиционална посета предшколаца Општини.

ОШ Десанка Максимовић КОВИН ОШ Ђура Јакшић Ковин КОВИН
ОШ Јован Јовановић Змај,КОВИН Програм БиблиотекеУстанова ЛАСТА
Црвени крст Ковин у Дечјој недељи 2024 Предшколска установа НАША РАДОСТ
ОШ Бора Радић БАВАНИШТЕ ОШ Предраг Кожић ДУБОВАЦ
ОШ Сава Максимовић МРАМОРАК ОШ Паја Маргановић ДЕЛИБЛАТО
ОШ Ђура Филиповић ПЛОЧИЦА ОШ Жарко Зрењанин СКОРЕНОВАЦ
ОШ Миша Стојковић ГАЈ