ИЗ ОПШТИНЕ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ ПОСВЕЋЕН ЈУБИЛЕЈУ ОСЛОБОЂЕЊА 1944-2024.

Централном манифестацијом одржаном у петак, 4. октобра у згради Општине, обележен је  празник општине Ковин, ове године у знаку великог јубилеја, 80. годишњице од ослобођења Ковина у II светском рату 04. октобра 1944. године. У великом холу у приземљу, присутнима се најпре обратио председник општинске организације СУБНОР-а, Благоје Богдановић, који је, између осталог, подсетио и нагласио:“ Тачно је 80 година од оног 4. октобра 1944. године када је на Народном збору који је почео у 13 часова у седишту Општине проглашена коначна победа, а слобода закорачила после пуне четири године рата и овде, на југ Баната.. Ослобођена су сва насељена места и Пешчара.. Борце Јужнобанатског партизанског одреда, ослободиоце Ковина, тада је поздравио одушевљени народ знајући да је крај суровим ратним данима. На збору је говорио Богдан Дренча, који је подсетио да је у Јужнобанатском одреду током ратних година 14.000 бораца имало активно учешће, а чак 3.000 њих дало живот за слободу и скидање мрачних окова фашизма“ и додао: „Због тога слободарске октобарске дане из – садашњој генерацији младих давне 1944. године – морамо отргнути од заборава тако што ћемо се сећати свих оних хероја револуције и обичних војника који су у рат пошли чиста срца, да бране своје и дочекају мир за породицу, комшије, рођаке, за будуће и још нерођене генерације… Партизански покрет на овом тлу и на подручју Југославије био је најјачи покрет отпора у читавој Европи у време рата против фашизма и то никада не смемо заборавити“, поручио је Богдановић.

Госте и суграђане затим је поздравила председница општине Ковин, Виолета Оцокољић: „Ми смо данас овде јер празнујемо 4. октобар управо као један од најзначајнијих датума у историји наше општине, дан када су пре 80 година тадашње генерације гласно пригрлиле слободу, песму и у руке узеле цвеће уместо пушака и бајонета. Они су нас тада заувек задужили поруком да мир нема цену. Неговање културе сећања је наша дужност и обавеза, јер без пијетета према онима који су у прошлости били спремни на највеће жртве зарад будућности, постајемо недостојни свих највећих вредности као што су људско достојанство, емпатија, толеранција, равноправност. Историја наше државе и народа исписана је борбом за слободу, а памћење и сећање на све оне који су положили животе у име идеала мира и слободе мора имати посебно место у нашој заједници, од јунака Првог српског устанка до хероја из најстрашнијих ратних сукоба током 20. века. Стога желим да поручим да ћемо као локална самоуправа и даље бринути, у оквиру својих надлежности, о правима бораца и њихових потомака и трудити се да чујемо и помогнемо када год им то буде потребно. Јер они чијим се сенима данас клањамо нису питали шта добијају за одбрану државе и слободе – они су дали оно најдрагоценије, свој живот.“ Председница Оцокољић рекла је и да се планира да до наредног дана општине плато испред спомен -обележја палим борцима и сам споменик буду преуређени тако да представљају достојанственије место сећања и одавања поште.

На почетку празничног програма, Химну Србије отпевао је Сандин Ковачић.

Културно-уметнички програм посвећен празнику и јубилеју извели су ђаци ковинске ОШ „Ђура Јакшић“ – мали сјајан хор ученика од 1. до 5 разреда, под вођством учитељице Јелене Јовановић извео је три песме, док је троје њихових другара – Јован Новокмет, Лука Деспинић, Ива Труја, рецитовало. Јован је извео и композицију на гитари, а програм, који побрао дуготрајне аплаузе, умешно је водио ученик виших разреда, Растко Ћулибрк

По завршетку програма у Општини, представници локалне самоуправе, предузећа, установа и организација положили су венце и цвеће крај спомен-обележја палим борцима у 2. светском рату и тиме, уз почасну стражу припадника Војске Србије, одали пошту онима који су дали животе за слободу данашњих генерација.

Програми поводом празника општине настављени су у суботу, 5. октобра у центру Ковина: у организацији Спортског савеза општине под покровитељством Општине,  у сарадњи са Црвеним крстом Ковин, Туристичком организацијом општине Ковин, Установом за спорт и уз подршку компанија „West pharmaceutical services“ доо Београд – Ковин и АД „Подунавље“ Ковин одржане су Трка задовољства (1км), а затим и хуманитарна Трка на 5 км (резултате и фотографије са обе трке објавићемо у засебном тексту, прим. аут)

Истовремено, на платоу испред трибина летње позорнице постављен је био и „Банатски фруштук“ у традиционалној организацији Актива жена Прве МЗ Ковин, са штандовима обезбеђеним и за њихове гошће из околних удружења. Дружење је „зачињено“ наступом млађег фолклорног ансамбла КУД „Младост“ Ковин, са две тачке, као и „Ковинских бећара“, а посетиоце је поздравила Снежана Цветковић, председница Актива жена Прве МЗ Ковин.

Подсећамо да су празнични дани започели 1. октобра, отварањем 38. октобарског ликовног салона у галерији Центра за културу Ковин и свечаном доделом награда и признања лауреатима. Поставка овогодишњег Салона отворена је до 27. октобра.