ИЗ ОПШТИНЕ

ОДРЖАНА ТРИБИНА „ЗДРАВЕ ГРАНИЦЕ“

Библиотека „Вук Караџић“ Ковин и Специјална болница за психијатријске болести „Ковин“ организовале су трибину о менталном здрављу. Психолошкиња Милица Радовић одржала је 16. октобра предавање на тему „Здраве границе“ у библиотеци.

Она је говорила о границама, великодушности, интегритету, слободној вољи. У склопу предавања организована је вежба у којој је публика имала задатак да се присети када су окривили неког за њено/његово понашање. Да ли су границе биле постављене како су желели, да ли је постављена граница водила дискомфору? Било је речи и о великодушности која подразумева одабир да будемо добронамерни у нашим претпоставкама о туђим речима или понашању, о усвајању претпоставке о позитивној намери.

„Као што су књигама потребне корице – да одрже листове на окупу, одреде им крајеве, чувају садржај и идеје…..и одржавају их складним и функционалним на полицама библиотеке, тако су и људима потребне границе како би могли да прихвате себе, буду посвећени другима и складно функционишу у друштву и сами са собом“, подвукла је психолошкиња Милица Радовић.

Подсетимо, Светски дан менталног здравља обележава се сваког 10.октобра у циљу подизања свести о проблемима менталног здравља и мобилизације напора за боље ментално здравље људи. Осим ове трибине, у склопу обележавања биће одржана и библиотерапија са пацијентима из СБПБ „Ковин“. 

Текст и фото : Библиотека